Vad kostar det att studera i Sverige ?
Om du vill studera i Sverige så är självaste utbildningen gratis. Det är en otrolig förmån som finns och det är verkligen inget som du ska ta för givet. I länder som exempelvis USA kostar den mellan 120 tkr och 400 tkr för endast ett läsår beroende på vilken skola man studerar på. Om man ser till världen så är det många ställen som varken kan erbjuda skolor eller universitet på grund av finansiella aspekter. Utbildning är inte alltid en självklarhet men för många människor är det en dröm för att förverkliga sina drömmar. Det är ett privilegium som du har här i Sverige och det är en av många saker att vara tacksam för.
Är det gratis att studera i Sverige ?
Om du vill studera på en högskola eller universitet i Sverige så är det gratis. Det ger en otrolig möjlighet för alla som vill studera att inte behöva betala en avgift för studierna. Du kan uppnå dina drömmar, drömyrke eller utbilda dig helt gratis i Sverige om du är driven och effektiv. För att du ska kunna utföra din utbildning helt gratis så kommer det krävas att du tjänar extra pengar under tiden som du är student. För även om utbildningen är gratis så kräver det pengar för att du ska kunna leva och betala utgifter som exempelvis hyra, mat och abonnemang.
Svenska staten erbjuder studiemedel och studiehjälp för alla som studerar. Studiehjälpen erbjuds fram till första halvåret du fyller 20 år och studerar på gymnasium, folkhögskola eller komvux. Medan studiemedel är tillgängligt för dig som är äldre än 20 år och som studerar på exempelvis folkhögskola, yrkeshögskola , universitet eller komvux.
Notis: Om du är över 20 år ska du ansöka om studiemedel istället för studiehjälp.
Bidrag och lån
När du studerar i Sverige så finns det studiemedel (CSN) som du kan utnyttja. Studiemedlet består av två delar, det ena är ett lån som du behöver betala tillbaka och det andra är ett bidrag som du får. Studiemedlet betalas vanligtvis ut fyra veckor i förskott. Var uppmärksam på att den första och sista utbetalning på terminen kan variera i storlek. Det är en otrolig möjlighet att du som student får möjlighet att ta ett lån med en förmånlig ränta och avbetalnings upplägg. Ja, det är ett lån men det är också ett lån med en låg ränta som förhoppningsvis kommer underlätta för dig under tiden du studerar. Studiestödet gör det möjligt för alla att studera i Sverige oavsett förutsättningar.
Relaterad läsning: Nyckeln för en bättre privatekonomi
Utöver att du som student blir erbjuden att ta ett lån så får du också ett studiebidrag. De bidraget är inget som du behöver att betala tillbaka utan det får du. Om du studerar på heltid så har du rätt att få ut 3652 kronor genom studiebidraget för en period av fyra veckor.
Tid | Studiemedel för 1 vecka, kr | Studiemedel för 4 veckor, kr |
Bidrag | 913 | 3652 |
Lån | 2100 | 8400 |
Totalt | 3013 | 12 052 |
Hur mycket du får låna beror bland annat på:
- Hur stor inkomst du har
- Studietakt (100,75 eller 50%)
- Hur många veckor du studerar
Är det bra att ta CSN lån ?
Om det är bra eller inte beror på vem man frågor och vilken person som ska studera. Men med de förutsättningar som kommer med lånet så är det inte dåligt iallafall. Det ger dig en möjlighet att kunna studera och fortfarande ha råd att betala hyra, mat osv under studietiden. Dock så är ett lån alltid ett lån. Du kan inte spendera lånet på mer än vad det är tänkt för och helst inte spendera hela summan alls. Eftersom att det är bara lånade pengar som du lever på och som du efter avslutade studier ska betala tillbaka igen.
Kombinera arbete och studier
Om du dock är driven och känner att du kan kombinera dina studier med ett arbete så är det att rekommendera istället. Som sagt ett lån är alltid ett lån och om du har möjlighet att undvika det så borde du också göra det. Det är mycket bättre om du kan genomföra din utbildning helt gratis utan att behöva ta ett CSN lån och därefter ha en skuld. Försök att åtminstone ha en extra inkomst när du studerar oavsett om du väljer att utnyttja lånet eller inte.
Relaterad läsning: Börja skapa passiva inkomster
Eftersom att utbildningen är gratis för dig som vill studera på universitet i Sverige så försvinner en annars potentiell kostnad där. Den enda kostnaden du som student behöver betala för att studera är om du vill utnyttja möjligheten att ta ett lån. En otrolig förmån i jämförelse med hur det är i andra länder.
Krav och villkor för att få studiemedel
- Du behöver studera minst 50% i minst tre veckor
- Du behöver läsa en utbildning som ger dig rätt att få studiemedel
- Kräver att du är under 61 år
- Du är endast berättigad studiemedel en begränsad tid
- Om du har studerat vid tidigare tillfällen är det ett krav att du har klarat studierna
- Det är fler villkor om du vill studera utomlands
Läs mer här för att se alla krav och villkor som gäller för att få studiemedel.
Vad är räntan på studielånet ?
Inflationen i samhället påverkar även studielånet. Räntan kommer att höjas från 0% (2022) till 0,59 procent från 2023. Senaste åren har räntan på studielånet var väldigt låg men 2016 låg faktiskt räntan på 0,60 procent.
Höjning inför 2023
Inför 2023 har regeringen valt att höja studiemedlen med 1000 kronor. Detta på grund av högre prisbasbelopp. Prisbasbeloppet kommer att öka från 48 300 kronor (2022) till 52 500 kronor från och med 2023. Höjningen motsvarar 8,7 procent och ger dig som studerar 1000 kronor mer jämfört med 2022. Med andra ord får du 12 000 kronor för fyra veckors heltidsstudier om du har studiemedel.
På grund av det höjda prisbeloppet så ökar också fribeloppet. Med 20 veckors heltidsstudier och studiemedel så höjs fribeloppet från 93 561 (2022) till 101 697 kronor från och med 2023.
Vad är fribelopp ?
Det är gränsen för hur mycket pengar du får tjäna samtidigt som du har studiemedel eller studiestartsstöd. Om dina inkomster överskrider fribeloppet kommer dina studiemedel (lån och bidrag) eller ditt studiestartsstöd att påverkas. Fribeloppets maxgräns gäller för varje kalenderhalvår. Alltså delas det upp i två perioder, den ena perioden är mellan 1/1 till 30/6 och den andra perioden varar mellan 1/7 till 31/12.
Tips att tänka på: Om du ska räkna ut dina preliminära inkomster för de kommande 6 månaderna är det viktigt att du räknar på din bruttolön. Det är bruttolönen som baseras på fribeloppet och inte nettolönen. Bruttolönen är summan innan skatten är dragen och därmed är nettolönen inkomsten som du får i lön när skatten är avdragen. Inkomsterna som du får räknas in för de kalenderhalvår som de betalas ut. Om du exempelvis arbetar i juni och får lönen utbetald i Juli så kommer inkomsten att räknas med i kalenderhalvåret för 1/7 till 31/12.