10 bra spartips för en bättre privatekonomi 2024
Inflationen slår kraftigt mot den svenska ekonomin och påverkar många hushåll negativt. När allt på sistone har stigit i pris, har det också blivit dyrare att leva. För att undvika att hamna för långt efter behöver du ta del av våra bästa spartips som kan minska dina utgifter. Ett tag kunde man tro att det bara var drivmedlet som chockhöjdes men sedan duckade höjningarna tätt efter varandra. Det blev otroligt dyrt att handla livsmedel med allt ifrån fisk, mejeri, grönsaker, frukt, kött mm. Om det inte var nog med dessa stora kategorier så blev det också ännu högre elpriser. Alla dessa prishöjningar tillsammans har påverkat de svenska hushållen otroligt negativt. Inkomsterna och lönerna har inte ökat i samma takt, därav lever många med en ekonomi där marginalerna är små.
*Artiklen innehåller reklam genom annonslänkar för Kortio och Compricer
Skapa lägre utgifter
Läget är som det är nu och det som du kan göra är att skapa en så bra privatekonomi som du bara kan. Grunderna är enkla, antingen behöver du att skapa fler inkomster eller behöver du spara mer pengar. Med att spara pengar så menar vi att du bör se över vilka utgifter du kan dra ner på samt hur du kan minska utgifterna. En del utgifter kan du förmodligen varken ta bort eller minska kostnaden på. Men sen har du säkerligen också många kostnader som du helt kan avveckla eller minska lite varje månad. Alla utgifter som du kan minska varje månad är guld värda för framtiden. Det är lätt att ta sin ekonomi för givet och fortsätta som man alltid har gjort eftersom att det har fungerat tidigare. Men det finns faktiskt många bra spartips som du kan börja använda dig av redan idag. Exempelvis kan du börja med att endast handla när det är rabatt eller utförsäljning.
10 smarta spartips för att skapa en bättre privatekonomi
1. Använd ett fördelaktigt kreditkort
Kreditkort är ett bra spartips eftersom att det kan ge dig förmåner i form av bonus eller cashback utan någon extra kostnad. Om du har koll på din ekonomi och inte spenderar för mer än vad du har råd till är det värt att äga ett. Ett vanligt bankkort ger dig ingen återbäring för dina köp men med ett kreditkort finns det diverse förmåner. Det skiljer sig från olika kort men många erbjuder antingen en bonus eller cashback. Läs vår artikel om kreditkort här.
Vi rekommenderar att du antingen äger två kort som är specifikt anpassade inom olika kategorier. Exempelvis ett kort för generell handling såsom mat och ett separat kort för tankning. Annars rekommenderar vi att du endast äger ett kort men som ger mer generella förmåner inom ett större område. Det finns många bra kreditkort att välja emellan. Men vi tycker att det finns vissa som sticker ut mer än de andra. Nedan är våra rekommendationer inom kategorierna mat, tankning och generell handling.
Everydaycard – utan årsavgift första året (Bra val)
Ett av de bästa kreditkorten som ger många förmåner för dig oavsett vad du handlar. Kortet ger dig 0,5 – 1% cashback på alla köp oavsett vart du handlar. Samt erbjuder kortet drivmedelsrabatt hos Preem. Kortet kan du använda som ett tankkort, matkort, shoppingkort och cashbackkort. Vi tycker att Everydaycard är ett komplett kreditkort för dig som endast vill äga ett kort som fungerar för det mesta.
- Flera försäkringar
- Drivmedelsrabatt
- 0,5 – 1 % cashback på alla köp
Preem Mastercard – utan årsavgift (Bra val)
För att ett tankkort ska vara fördelaktigt kräver det att du endast tankar hos det företaget. Enligt oss är Preem Mastercard det bästa kreditkortet för tankning 2023. En av de främsta fördelarna är att de erbjuder drivmedelsrabatt på både bemannande och obemannade tankstationer. Flera andra tankkort erbjuder endast rabatt på bemannade stationer.
- 0,5% bonus
- Rabatt på drivmedel
- Tanka-fel försäkring
ICA Banken kreditkort plus
Precis som med tankkort så är det samma princip med matkort. Det finns en del olika kort att välja på men det bästa kortet för dig är du handlar oftast. Vi tycker att ICA Banken kreditkort plus ger bra förmåner när du handlar mat. Dock är årsavgiften för kortet lite för hög, men om du handlar frekvent hos ICA så betalar du av den kostanden fort.
- Låg effektiv ränta
- Bra bonussystem när du handlar på ICA
- Ingen kontantuttagsavgift utomlands
2. Betala alla räkningar i tid
Om du glömmer eller inte betalar dina räkningar i tid tillkommer det en onödig kostnad. Du kommer att behöva betala för påminnelseavgiften, det kan som max kosta dig 60 kronor för en räkning. Planera din ekonomi och strukturera upp så att du betalar allt i tid
3. Cykla eller åk kollektivt om det är möjligt
Det är ingen hemlighet att det kostar pengar att äga en bil. Framförallt är det väldigt dyrt med drivmedel oavsett om det är diesel eller bensin. När du äger ett fordon betalar du även skatt och försäkringar samt eventuella service kostnader. Parkering kan också vara dyrt beroende på var du bor. Om du har möjlighet bör du cykla oftare, åka mer kollektivt eller sälja bilen helt.
4. Hitta det bästa elavtalet för dig
Priset på elen har ökat väldigt mycket och det är en av de största utgifterna för varje hushåll. Det är vanligt att man är dålig på att faktiskt se om man kan hitta bättre avtal för en lägre kostnad. Det kan vara värt om du ser över ditt elabonnemang och jämför det med andra aktörer på marknaden. Antingen så har du redan det bästa alternativet för dig eller så kommer du kunna hitta ett ännu bättre avtal.
5. Se över alla kostnader för streamingtjänster
Detta är en kategori som kan kosta mycket pengar varje månad. Många av oss är dåliga på att veta vad man betalar för varje månad och om man kan hitta bättre avtal eller ta bort några kostnader. Se över vilka abonnemang du inte längre behöver och om det är möjligt att minska utbudet. Om du har en eller flera streamingtjänster så blir det också dyrt. Detta är ett spartips som du säkerligen kan apllicera direkt genom att ta bort ett eller flera abonemang.
6. Jämför din bolåneränta
Följden av inflationen som har inträffat i Sverige blev att styrräntan tillslut också höjdes. Läs hela vår artikel om höjningen av styrräntan här. När styrräntan höjdes påverkade det i sin tur även kostnaden på bolånen bland annat. När styrräntan höjdes med 0,75 procentenheter till 2,5% innebar det att räntan som man betalar för lånet blev dyrare. Ett bolån innebär stora summor vilket också innebär att höjningen av styrräntan inte handlade om någon blygsam extra kostnad varje månad. Vi rekommenderar att du kollar över möjligheterna för ditt bolån och jämför det med andra aktörer. Använd dig av en jämförelsesajt för att se till så att du inte betalar för mycket. Jämför ditt bolån helt kostnadsfritt med Compricer.
7. Sluta använd pappersräkningar, byt till e-faktura
Undvik att använda pappersfakturor för dina räkningar. En pappersfaktura kostar dig mellan 19-45 kronor för varje enskild faktura varje gång. Se till att byta så att du endast får alla fakturor digitalt för att spara mer pengar varje månad. Om du exempelvis har 10 st pappersfakturor varje månad så kostar det dig mellan 190-450 kronor. En otroligt onödig kostnad att betala varje månad som inte ens skulle behöva vara aktuell. Men med våra spartips kommer du att undvika denna kostnad framöver.
8. Hitta den bästa bilförsäkringen
Kolla över vilken bilförsäkring som du har och om du kan möjligtvis kan skaffa en bättre. En bilförsäkring måste du ha om du äger en bil, dock finns det flera olika försäkringar att använda sig av. Med Compricer kan du enkelt jämföra och byta bilförsäkring utan krångel. Det kan faktiskt vara värt att åtminstone jämföra försäkringen för att hitta en bra och billig.
9. Duscha kallare
När priserna på elen har ökat så ökar också kostnaderna desto mer du duschar varmt. Ett spartips är att antingen börja med att duscha kallare eller att åtminstone duscha kortare stunder. Kalla duschar har en positiv påverkan på hälsan och kan minska stress. Men det är inte alla som är positiva för att duscha kallt av olika anledningar. En anledning är såklart för att det som sagt är kallt.
10. Handla billigare varumärken
Ett bra spartips är att börja handla mer från billigare varumärken men som erbjuder samma kvalité. Även om du alltid har handlat från särskilda varumärken så finns det flera andra bra varumärken också. Innan inflationen fanns det flera varumärken som var billigare än de allra populäraste. Men i och med inflation känns det som om att butikerna har exponerat ännu mer från billigare varumärken. När det gäller mat ska du självklart vara medveten, kritisk och har dina kriterier som varumärken behöver uppfylla. Exempelvis såsom att det ska vara svenskt, närproducerat eller prisvänligt. Men det finns flertalet bra varumärken som erbjuder samma och om inte bättre kvalité för lägre priser. När du handlar mjölk nästa gång bör du överväga om du ska köpa ett mjölkpaket för exempelvis 9 kronor mer än vad ett annat märke kostar. Om du vill minska dina utgifter och skapa en bättre privatekonomi är detta ett spartips som kan hjälpa dig mycket.
*Artikeln innehåller samarbetslänkar. Det kostar inte något extra för dig när du använder våra länkar. Vårt innehåll är helt kostnadsfritt men vi erhåller en liten finansiell ersättning om du använder våra länkar för att visa din uppskattning för innehållet. Vi ser det som en win-win situation.
Disclaimer: Ingenting som läses på skapaiinkomster.se ska ses som finansiell rådgivning. Sidan bedrivs för att inspirera dig och flera andra till att våga tro på sig själv, skapa inkomster och skapa mer frihet. Du har alltid ansvaret över dina egna investeringar och beslut. Det är ditt ansvar att göra en riskbedömning innan du investerar dina pengar. Tänk på att hela ditt belopp kan gå förlorat. Investera endast pengar som du har råd att förlora. Den historiska avkastningen är aldrig en garanti för framtida avkastning.
*Artikeln uppdaterades senast: 10 Januari 2024