Bäst kreditkort med bonus 2024 skrivet i två olika gröna färger tillsammans med ett blått och ett mörkare gult kreditkort. Bilden har en ljusare grön färg som bakgrund.

Kreditkort med bonus 2024

Marknaden för kreditkort är stor och det finns mängder av olika kort. Kreditkorten är oftast anpassade för specifika användningsområden. Det innebär att du som användare kan få ut så mycket som möjligt av att använda kortet. Ett av de vanligaste och mest populära kreditkorten är därför de som erbjuder bonus. Med andra ord ett så kallat bonuskort. Dessa kreditkort är populära eftersom att de gynnar dig som användare, du får bonus när du handlar med kortet. 

*Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar för Kortio

Krav för bonuskort

För att du ska kunna välja de kreditkort med bonus som passar dig bäst, går vi därför igenom alla fördelar, nackdelar samt viktiga aspekter att tänka på i denna guide. Som med alla kreditkort är det av yttersta betydelse att du har en god och stabil ekonomi samt att du inte spenderar för mer än vad du har råd med. Kraven för kreditkort är inte många men alla måste uppfyllas. Grundkraven gäller för alla kreditkort oavsett förmåner och egenskaper.  

Hur fungerar ett kreditkort med bonus ?

Kreditkort med bonus är ett kreditkort som erbjuder bonus på inköpen som görs med kortet.  Bonusen skiljer sig från en kortutgivare till en annan. Dock har alla bonuskort gemensamt att det ger någon form av bonus när du använder det. Det finns bonuskort för mat, tankning och även vissa som ger bonus på alla köp. Generellt ger bolag ut egna bonuskort och som också ger bättre bonus när de används hos den aktören. Exempelvis har Coop och Shell egna kreditkort som ger som mest bonus när kortet används hos utgivaren. Bonusen skiljer sig mellan utgivarna men generellt så är bonusen högre när kortet används hos utgivaren som exempelvis Coop. Du som användare gynnas genom att du samlar bonuspoäng på dina inköp. 

Vad kostar ett kreditkort med bonus ?

Det finns kreditkort med bonus som är helt utan årsavgift och det finns även bonuskort som har en årsavgift. Ett bonuskort utan årsavgift är inte alltid bättre än ett med en årsavgift. På grund av att korten med årsavgift kan ge mer bonus kan det också i slutändan generera mer bonus trots kortets årsavgift. Om du dock endast vill tjäna ihop poäng på dina “vanliga” vardagsinköp utan någon extra kostnad, är ett bonuskort utan årsavgift ett bra alternativ. Var dock uppmärksam på att ett kreditkort utan årsavgift kan ha andra avgifter som istället tillkommer vid användning såsom uttagsavgift och aviavgift.

Vad är skillnaden mellan bonus och cashback ?

Kreditkort med bonus

Det vanligaste kreditkortet är det som antingen erbjuder bonus eller cashback. Dock skiljer det sig om kortet erbjuder bonus eller cashback. Ett kreditkort med bonus ger dig bonuspoäng på dina inköp, poängen kan du sedan exempelvis använda i en poängshop. I poängshoppen kan du exempelvis lösa in poängen mot resor, produkter, värdecheckar och upplevelser. Alltså får du inga pengar tillbaka med bonuskort men kan istället byta poängen mot ovan nämnt. 

Kreditkort med cashback

Ett kreditkort som erbjuder cashback ger dig däremot möjlighet att få pengar tillbaka. Med ett sådant kort samlar du fortfarande ihop bonus på dina inköp. Men du får istället tillbaka pengar som exempelvis kan dras av på din kortfaktura. 

Uppfyller det dina önskemål

Vad som passar dig bäst är individuellt och något som du behöver att se över. Om du exempelvis handlar mycket mat hos Coop, kan deras kreditkort vara bra för dig eftersom att du får mest bonus där med det kortet. Samt kan den bonusen bytas in mot värdecheckar som du kan handla mat för. Men om du istället vill kunna få tillbaka pengar för dina inköp generellt eller för att tjäna ihop för en årsavgift är ett cashbackkort möjligen bättre för dig.

Läs även: Bäst kreditkort utomlands 2024

Kreditkort med olika bonussystem

Ikano Visa – Ger en bonuspoäng för varje krona som spenderas, vid 25 000 poäng får du 100 kr rabatt på nästa faktura för kortet.

Shell Mastercard – Med kortet får du 0,5 % bonus på alla köp men inte hos en direkt konkurrent som exempelvis Preem. Bonusen dras av på din kommande faktura. 

Resurs World – Kreditkortet erbjuder bonus på alla köp och dessutom 1 poäng för varje krona som spenderas. Poängen kan sedan användas för att handla med i poängshoppen. 

Ovan nämnda kort erbjuder alla bonus men skiljer sig dock från hur du kan använda de insamlade poängen. En del kreditkort erbjuder ett avdrag på kreditfakturan i utbyte mot de insamlade poängen. Medan med andra kort kan du använda poängen i en poängshop. Fördelen med bonuskort är att alla kort är olika och erbjuder bonus vid olika tillfällen och butiker. Det gör det lättare för dig att välja de bonuskort som passar dina önskemål och behov bäst. 

Smarta tips för att tjäna ihop bonuspoäng snabbare

1. Välj ett bonuskort som gynnar dina “vanliga” utgifter

Om du använder ett kreditkort som ger bonus för dina nödvändiga inköp, kommer du också att samla ihop bonusen lättare. Samt kommer du inte att behöva göra onödiga inköp för att samla ihop bonus med kreditkortet. Ett kreditkort ska inte användas för att spendera mer pengar än vad du hade gjort med ett bankkort.

2. Handla där kortet ger mest poäng

Prioritera att använda kortet där det ger mest poäng för att samla ihop poängen snabbare. Även om ett kort ger bonus på alla köp kan det också ge mer bonus hos utvalda butiker. Coop Mastercard ger exempelvis 0,5 % bonus på alla köp men mer bonus vid inköp hos Coop. Därför bör du prioritera inköp där kreditkortet ger mest poäng. 

3. Utnyttja kortets fördelar vid större köp

Använd kreditkortet för att betala med vid större köp. Dels gynnar det dig i form av bonus i och med att det är en större transaktion. Samt om det exempelvis är en resa som du betalar med kortet ingår det ibland en kompletterande reseförsäkring och även andra försäkringar. 

Därför är ett bonuskort bättre än ett vanligt bankkort 

Förutsatt att du har en god ekonomi och sköter den så är det mer fördelaktigt att äga ett kreditkort istället för ett vanligt bankkort. En del bankkort är utan årsavgift medan andra vanligtvis kostar cirka 300 kr om året. Det är en relativt hög kostnad eftersom att bankkort inte erbjuder någon form av bonus eller cashback. På grund av det är det mer fördelaktigt att använda ett bra kreditkort med bonus eller cashback. Även om vissa kreditkort med bonus har en årsavgift så ger det som sagt bonus på dina inköp. Det är dessutom ytterst få kreditkort som har en högre årsavgift än 300 kr. En del bonuskort är till och med utan en årsavgift som exempelvis Shell Mastercard. 

Relaterad läsning: Bäst kreditkort utan uttagsavgift 2024

Vem ska använda ett kreditkort med bonus ?

Det är framförallt fördelaktigt för dig som kommer att använda kortet för de “vanliga” utgifterna som exempelvis inköp av mat. Det är även en fördel för dig som kommer att använda kortet regelbundet och därmed samla ihop bonus vid dina inköp. Om kortet kommer till användning är också sannolikheten större att du samlar ihop mer bonus och gynnas av att äga kortet.

Tänk på innan du väljer bonuskort

Årsavgift: En viktig aspekt när det gäller kreditkort är årsavgiften. Det finns bonuskort både med och utan årsavgift. Kortets årsavgift behöver spegla din användning av kortet. Om du endast ska använda kortet vid enstaka tillfällen eller som en buffert är det fördelaktigt utan årsavgift. Det är viktigt att bonuskorten som har en årsavgift har ett tillräckligt bra lojalitetsprogram för att kunna samla ihop mer bonus än kortets årsavgift. 

Övriga avgifter: Utöver årsavgiften finns det fler avgifter som tillkommer med kreditkort. Kreditkorten som är utan årsavgift är gratis att äga men det betyder inte att de är gratis att använda. För dessa kort kan nämligen andra avgifter tillkomma istället, exempelvis aviavgift och uttagsavgift. För att välja rätt bonuskort är det fördelaktigt att jämföra olika kreditkort med varandra och se över alla avgifter. 

Bonuspoäng: När du väljer bonuskort är det viktigt att välja ett som kommer att användas där det ger bonus. Men även att se över vad du kan använda de insamlade poängen till. Du har ingen fördel av att använda ett kort med 1 % bonus om du trots allt inte har någon nytta av det som poängen kan användas till. För dig är det istället bättre att äga ett bonuskort med exempelvis 0,5 % bonus men där du kan använda poängen till din fördel. Alla kortutgivare har olika poängsystem och lojalitetsprogram, därför är det viktigt att se över vart och vad poängen är användbara. Det är lätt att fastna vid att ett kreditkort med en hög bonusprocent är bäst. Det kan vara så att det är bäst för dig om du kommer kunna utnyttja förmånerna och poängen. Om inte så finns det fler bonuskort som förmodligen passar dig bättre.  

Topplista för bäst kreditkort med bonus 2024

1. Resurs Gold (Bonus på alla köp )

Kreditkortet är ett riktigt bra bonuskort för dig som kommer att använda det regelbundet. Med kortet samlar du poäng på alla köp oavsett var du handlar. Dessutom kan du betala räkningar med kortet och fortfarande samla poäng. Ytterligare en aspekt som utmärker Resurs Gold emot konkurrenterna är att du får bonus vid kontantuttag och fakturabetalningar. Kortet ger 0,5 bonuspoäng för varje spenderad krona på alla köp. Poängen som samlas ihop med kreditkortet kan du byta in mot exempelvis produkter och upplevelser i Resurs poängshop. Kortet går även att använda med Apple Pay och Google Pay vilket gör det mer användarvänligt. Värt att notera är att kortet har en årsavgift på 245 kr samt en avgift på 39 kr som inte går att komma undan. Enligt oss är Resurs Gold trots allt det bästa kreditkortet med bonus 2024. Ansök idag och få 10 000 i välkomstpoäng.

  • Information om kortet:
  • Årsavgift: 245 kr
  • Aviavgift: 39 kr
  • Åldersgräns: 18
  • Effektiv ränta: 20,95 – 27,43 %
  • Högsta Kredit: 150 000 kr
  • Räntefritt: 60 dagar
  • Korttyp: Credit
  • Försäkringar: Ja
  • Bonus: Ja
2. Coop Mastercard (Bonuskort för mat )

Coop Mastercard är ett bra kreditkort med bonus eftersom att det ger 0,5 poäng per krona på alla köp samt 1 poäng för varje spenderad krona vid inköp i en Coop butik. Det finns även en fördelaktig poängtrappa hos Coop som innebär att du kan samla mer poäng när du använder koret. Om du handlar dina matinköp hos Coop så är kortet riktigt bra. Eftersom att för varje extra tusenlapp som du spenderar hos Coop varje månad genererar dig en extra poäng per krona. Du kan som mest få 5 poäng för varje spenderad krona och det uppnår du när du har handlat för 5000 kr hos Coop.

Poängen som du samlar ihop med kortet kan du byta ut mot exempelvis värdecheckar, för att handla med hos Coop. Kortet har dock en årsavgift på 295 kr efter första året. Samt har kortet en aviavgift på 29 kr men med möjlighet att välja e-faktura som är kostnadsfritt. Om du frekvent använder bonuskortet och främst använder det hos Coop så kan du samla ihop kostnaden för årsavgiften relativt enkelt. Mer information om ansökan och kreditkortet här.

*Notera att du behöver vara medlem hos Coop innan du ansöker om kortet, du kan bli medlem online på deras webbplats. 

  • Information om kortet:
  • Årsavgift: 0 kr första året (295 kr)
  • Aviavgift: 29 kr (0 kr e-faktura)
  • Åldersgräns: 18
  • Effektiv ränta: 20,51 %
  • Högsta Kredit: 100 000 kr
  • Räntefritt: 55 dagar
  • Korttyp: Credit
  • Försäkringar: Ja
  • Bonus: Ja
3. Shell Mastercard (Tankkort)

Kortet ger bonus men är inget renodlat bonuskort eftersom att det ger cashback i form av avdrag på månadsfakturan. Med kortet får du 15 öre/rabatt per liter vid tankning på bemannade stationer hos Shell. Kortet erbjuder dessutom 0,5% bonus på alla köp förutom hos en konkurrerande bensinkedja. Shell Mastercard är ett riktigt bra alternativ för dig som vill samla bonus med ett kort utan en årsavgift. Eftersom att det är helt utan årsavgift innebär det att du inte behöver betala något om du inte använder kortet, vilket är bra. Dessutom kan du välja att få fakturan för kreditkortet som e-faktura för att undvika den extra kostnaden på 35 kr. Det är långt ifrån alla kreditkort som erbjuder e-faktura för att betala kortfakturan men Shell gör det. Kortet är ett riktigt bra kreditkort utan årsavgift och är som mest fördelaktigt för dig som dessutom kommer utnyttja kortets drivmedelsrabatt. Läs mer om ansökan här.

  • Information om kortet:
  • Årsavgift: 0 kr
  • Aviavgift: 35 kr (0 kr e-faktura)
  • Åldersgräns: 18
  • Effektiv ränta: 27,84 %
  • Högsta Kredit: 100 000 kr
  • Räntefritt: 30 dagar
  • Korttyp: Credit
  • Försäkringar: Ja
  • Cashback: Ja
4. Marginalen Traveller (Bonuskort för resor)

Kortet är fördelaktigt för dig som reser mycket eftersom att poängen kan lösas in mot exempelvis resor och upplevelser i poängportalen. Med kortet får du poäng på alla köp samt får du 14 bonuspoäng per 100 kr som du spenderar med kortet. Kreditkortet erbjuder också bra reseförsäkringar. Koret har dock en relativt hög årsavgift efter första året i jämförelse med andra kreditkort. Men du kan undvika aviavgiften på 29 kr om du väljer e-faktura vilket gör koret mer användarvänligt. Marginalen Traveller är främst ett bra bonuskort för dig som har användning av det som poängen kan bytas in mot. Samt reser mycket eftersom att det ingår bra försäkringar. Ansök om kortet här.

  • Information om kortet:
  • Årsavgift: 0 kr första året (395 kr)
  • Aviavgift 25 kr: (0 kr e-faktura)
  • Åldersgräns: 20
  • Effektiv ränta: 18,99 %
  • Högsta Kredit: 150 000 kr
  • Räntefritt: 50 dagar
  • Korttyp: Credit
  • Försäkringar: Ja
  • Bonus: Ja
5. Ikano Visa (Bonus på alla köp)

Kortet erbjuder 0,4 % cashback på alla köp samt är utan årsavgift. Din ihoptjänade bonus dras automatiskt på nästkommande kortfaktura om du uppfyllt tillräckligt många poäng. Ikano Visa har ett relativt lågt valutapåslag vilket är fördelaktigt vid användning utomlands. Kortet har dock en aviavgift på 25 kr vilket motsvarar 300 kr för endast aviavgifter på ett år av användning. Det är en aning dyrt för vad kortet erbjuder i jämförelse med andra kreditkort. Men i helhet är det ett bra alternativ för dig som vill ha ett kreditkort med bonus utan årsavgift. Mer om ansökan för Ikano Visa hittar du här.

  • Information om kortet:
  • Årsavgift: 0 kr
  • Aviavgift: 25 kr
  • Åldersgräns: 18
  • Effektiv ränta: 23,21 %
  • Högsta Kredit: 60 000 kr
  • Räntefritt: 56 dagar
  • Korttyp: Credit
  • Försäkringar: Ja
  • Cashback: Ja
6. Resurs World (Premiumkort med bonus på alla köp)

Kreditkortet är optimalt för dig som reser mycket och samtidigt vill kunna samla bonus på alla köp. Kortet ger 1 poäng per spenderad krona i bonus vilket är dubbelt så mycket mot vad Resurs Gold erbjuder. Kreditkortet har en hög årsavgift på 1068 kr vilket gör att det klassas som ett premiumkort. Kortet erbjuder dig dock Concierge Service vid resor och tillgång till lounger på flygplatser. Poängen som samlas ihop med kreditkortet kan du byta in mot exempelvis produkter och upplevelser i Resurs poängshop. Resurs World är ett bra bonuskort men som dock har en aning hög årsavgift. Kortet är fördelaktigt för dig som reser mycket och kan utnyttja kortets förmåner med att lösa in poängen mot upplevelser samt använda exempelvis lounger vid flygplatser. Ansök om Resurs World och få 10 000 i välkomstpoäng. 

  • Information om kortet:
  • Årsavgift: 1068 kr
  • Aviavgift: 29 kr 
  • Åldersgräns: 18
  • Effektiv ränta: 26,12 %
  • Högsta Kredit: 200 000 kr
  • Räntefritt: 60 dagar
  • Korttyp: Credit
  • Försäkringar: Ja
  • Bonus: Ja

Vanliga frågor och svar om kreditkort med bonus:

Ja, det finns bonuskort både med och utan årsavgift. Shell Mastercard är exempelvis utan årsavgift. 

Det finns flera kreditkort som ger bonuspoäng på alla köp. Resurs Gold ger 0,5 poäng för varje spenderad krona på alla köp, kortet ger även bonus när du betalar räkningar.

Enligt oss är Resurs Gold bäst eftersom att det ger bonus på alla köp. Men det är också individuellt, det viktiga är att du hittar ett kort där du kan använda bonusen till din fördel.

*Artikeln uppdaterades senast: 14 November 2024

Similar Posts