En person redigerar ett videoklipp på en svart och grå laptop.
|

Tjäna pengar på att redigera videoklipp 2024

Det finns flera olika metoder att välja mellan om du vill kunna skapa inkomster online. Det kan dock vara svårt att urskilja olika metoder från varandra och veta vilken som är mest intressant. Men för dig som har ett intresse för bild, video, skapande och redigering finns det möjlighet att arbeta med att redigera videoklipp. Det är en stor marknad och som dessutom har en hög efterfrågan, mycket tack vare digitaliseringens framfart. I denna guide går vi igenom allt du behöver veta för att kunna tjäna pengar på att redigera videoklipp. 

Innehållsförteckning:

Det finns en hög efterfrågan för att redigera videoklipp
Krav för att kunna tjäna pengar på att redigera videoklipp
Redigera olika typer av videoklipp och skapa en övertygande portfolio
Hur fungerar det med betalning för en videoredigerare ?
Hur hittar man kunder i början ?
Kombinera olika metoder för att hitta nya kunder
Fördelar och nackdelar för att arbeta med att redigera videoklipp

Det finns en hög efterfrågan för att redigera videoklipp

Om du har kunskap eller intresse inom videoredigering kan detta vara något för dig. Efterfrågan för personer som kan redigera videoklipp har ökat under de senaste åren. Framförallt på grund av att intresset för plattformarna har ökat. Dagligen tittar exempelvis miljontals människor på Youtube. Trots att flera av kreatörerna på youtube har kunskap om videoredigering är intresset stort för att betala någon som kan göra det åt dem istället. Det är kreatörerna som driver sina idéer, kanaler och projekt framåt, eftersom att det är de som är ansiktet utåt för varumärket. Men det kräver mycket tid att redigera videoklipp av den större skalan. Därför kan kreatörer vilja anlita en videoredigerare för att spara mer tid. 

För en kreatör blir det en extra utgift att anlita en videoredigerare. Men på längre sikt kan det dock generera mer pengar till verksamheten och varumärket kan också bli större. Marknaden för videoredigering är stor eftersom att det kan underlätta och skapa mer tid för kreatörer. Om en kreatör kan öka intäkterna med hjälp av att anlita en videoredigerare och istället endast fokusera på videorideer, fler videoklipp och andra projekt är det ingen kostsam utgift för kreatören. För kreatören är det en mindre utgift och för dig en inkomst. 

Krav för att kunna tjäna pengar på att redigera videoklipp

För att kunna tjäna pengar på att redigera videoklipp krävs det att du har ett intresse och även kunskap inom det. Dessutom kommer du att behöva en dator med ett tillhörande videoredigeringsprogram. För att du ska kunna tjäna pengar hemifrån som videoredigerare behöver du ha stor kunskap inom ditt valda redigeringsprogram. Eftersom att om du ska kunna ta betalt för ditt arbete behöver du också leverera högkvalitativa resultat till dina kunder. För att hitta kunder kan du testa att berätta om din tjänst på olika plattformar där du vet att din målgrupp finns. Exempelvis kan du testa att kontakta kreatörer som du vill arbeta hos och se dig för om de är intresserade. 

Relaterad artikel: Guide för att skapa passiva inkomster

Redigera olika typer av videoklipp och skapa en övertygande portfolio

Övertyga dina potentiella kunder med hjälp av en bra portfolio från dina tidigare uppdrag och arbeten du har gjort. En portfolio är ett bra verktyg eftersom att du kan visa din potentiella kunder dina tidigare videoklipp som du har redigerat. Det är perfekt för att kunna visa upp vilken kvalitet du erbjuder på dina arbeten. Samt för att dina potentiella kunder ska kunna veta att du är bra på att redigera videoklipp. Det är lättare att övertyga en potentiell kund genom att visa tidigare arbeten som du har genomfört till skillnad mot att endast berätta vad du kan erbjuda. För varje gång du har genomfört ett nytt uppdrag kan du addera det till din portfolio för att därmed kunna visa upp olika typer av redigerade videoklipp. 

Hur fungerar det med betalning för en videoredigerare ?

Alla inkomster som du har, kommer du att behöva betala skatt för. Oavsett om det är inkomster online, från ett eget företag eller från en anställning så ska det beskattas. När du är anställd så är det arbetsgivaren som sköter avgifter och skatt åt dig. Men om du däremot har ett eget företag så är det du som ansvarar för att betala in skatt och övriga avgifter.

När du arbetar med att redigera videoklipp, behöver du kunna ta betalt för dina uppdrag. Det gör du smidigast genom att antingen starta ett eget företag eller välja att fakturera utan företag. I början kan det vara smidigt att börja med en egenanställning tills att du ser att din verksamhet är lönsam. Dessutom kan det vara fördelaktigt eftersom att du kan testa ditt projekt och komma igång utan att behöva starta ett företag. När du är egenanställd betalar du en procentuell kostnad till ett egenanställningsföretag som i sin tur fixar fakturering och det administrativa åt dig. På grund av att villkoren kan variera mellan olika egenanställningsföretag kan det vara bra att kolla igenom exakt vad som gäller det företag du vill använda dig av. 

Om du är intresserad av att arbeta som egenanställd kan det vara fördelaktigt att läsa igenom vad som gäller. Läs igenom på Skatteverket om hur det fungerar, avgifter och övrig information som är bra veta.

Hur hittar man kunder i början ?

När du precis har startat din verksamhet inom att redigera videoklipp, kommer du förmodligen inte att ha fullt med kunder. Därför är det fördelaktigt om du kontaktar några potentiella kunder inom exempelvis mediebranschen, fastigheter eller sociala medier. Berätta om din verksamhet och vad du kan erbjuda dem om de behöver anlita någon som kan redigera videoklipp.

För att börja etablera din verksamhet på marknaden kan det vara fördelaktigt att erbjuda dina första kunder din tjänst gratis eller till åtminstone till en låg kostnad. Istället för att det betalar ett vanligt pris kan du be dem att lämna recensioner om din verksamhet och de arbetet du har levererat till dem. När du precis har startat en verksamhet är recensioner viktiga för att skapa ett förtroende för din verksamhet. Ett bra förtroende och omdöme kan i sin tur också generera fler kunder på sikt. Börja med att redigera ett kortare videoklipp och visa det för dina potentiella kunder för att fånga deras intresse. Detta är en smart metod för att få fler kunder eftersom de direkt ser kvaliteten på videon som du visar dem. Samt ser de även vilken nivå du erbjuder. 

Läs även: Komplett guide för att tjäna pengar på att sälja bilder

Skapa kontakter och erfarenheter

På grund av att det kan vara svårt att ta ut ett högt pris i början när du precis har startat igång. Är det därför bättre att du skapar nya kontakter och erfarenheter med nya kunder men till en låg kostnad. Det kommer till en början inte att generera några stora intäkter, men du får istället erfarenhet och potentiella kunder. Företagen som du kontaktar förlorar inte heller något på att du redigerar ett videoklipp åt dem till en väldigt låg kostnad. Om de är nöjda kommer de förmodligen att höra av sig till dig nästa gång de behöver anlita någon som kan redigera videoklipp. Efter att du har introducerat din verksamhet på marknaden och skapat nya kontakter, är det dags att ta nästa steg. För dina framtida uppdrag kan du ta betalt som vanligt och var tydlig med det till dina kunder för att undvika missförstånd. 

Läs även: Nycklarna för att börja tro på sig själv

Kombinera olika metoder för att hitta nya kunder

Det kan även vara fördelaktigt att försöka hitta kunder online. Exempelvis kan du använda dig av Fiverr som är en plattform där frilansare från hela världen kan erbjuda sin kompetens och hitta kunder. Det ena behöver inte utesluta det andra, utan det kan vara en fördel att hitta kunder både online och genom att direkt kontakta kunder i ditt närområde. Du blir inte lika beroende av särskilda uppdrag om du kombinerar. Dessutom kan du arbeta hemifrån genom att använda Fiverr för att marknadsföra din kompetens. 

Plattformen är gratis att använda och kan stärka din verksamhet genom fler kunder. Dessutom behöver du inte spendera pengar på marknadsföring om du väljer att använda plattformen för att hitta kunder online. Notera dock att Fiverr behåller en del av intäkterna för varje försäljning.

Relaterad läsning: Börja tjäna pengar på att skapa logotyper

Fördelar och nackdelar för att arbeta med att redigera videoklipp

Fördelar:
  • Det finns en stor marknad med en hög efterfrågan
  • Möjlighet att driva eget företag som videoredigerare
  • Möjlighet att tjäna pengar online om du är bra på det
  • Möjlighet att arbeta online och hemifrån
Nackdelar:
  • Kan vara svårt att utmärka sig från mängden i kombination med en stor marknad
  • Du behöver ha ett intresse inom det
  • Kan vara svårt att hitta kunder i början

Disclaimer: Ingenting som läses på skapaiinkomster.se ska ses som finansiell rådgivning. Sidan bedrivs för att inspirera dig och flera andra till att våga tro på sig själv, skapa inkomster och skapa mer frihet. Du har alltid ansvaret över dina egna investeringar och beslut. Det är ditt ansvar att göra en riskbedömning innan du investerar dina pengar. Tänk på att hela ditt belopp kan gå förlorat. Investera endast pengar som du har råd att förlora. Den historiska avkastningen är aldrig en garanti för framtida avkastning.

*Artikeln uppdaterades senast: 9 Januari 2024

Similar Posts