Vad är en kreditupplysning ?
En kreditupplysning sker för att få fram en person eller ett företags kreditvärdighet. Kreditvärdigheten är ett samlat betyg på den ekonomiska situationen, skulder och eventuella betalningsanmärkningar. För att få låna pengar, ansöka om kreditkort eller handla på avbetalning sker det en kreditupplysning som säkerställer din återbetalningsförmåga.
*Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar för uScore
Vad är en kreditupplysning och vad innebär det ?
En kreditupplysning fungerar som en grund för banker och långivare för att de ska kunna se och säkerställa din betalningsförmåga. Med en upplysning visas din ekonomiska historik, eventuella betalningsanmärkningar, skulder, lån och nuvarande livssituation. När en kreditupplysning sker visas ett kreditbetyg som sammanfattar hur kreditvärdig du är.
Varför sker en kreditupplysning ?
En kreditupplysning sker exempelvis om du vill ansöka om lån, handla på avbetalning, söka hyresrätt eller ansöka om ett kreditkort. Företag, långivare och banker tar en kreditupplysning på dig för att säkerställa att du har en god betalningsförmåga och bra ekonomisk historia. En långivare vill kunna se att du kan betala tillbaka lånet, räntor och amorteringar innan de beviljar dig ett lån. Sammanfattningsvis fungerar en kreditupplysning som ett underlag för att kunna bedöma dina förutsättningar för betala av en skuld eller ett lån. Sammanfattningsvis sker en kreditupplysning för att få fram din kreditvärdighet och därmed din betalningsförmåga. I Sverige måste långivare och banker enligt lag göra en kreditprövning på en låntagare innan ett lån eller kreditkort kan bli beviljat.
Kolla ditt eget kreditbetyg gratis utan att det sker en kreditupplysning: Se ditt betyg här (annonslänk)
En hög kreditvärdighet underlättar om du vill ansöka om exempelvis lån och kreditkort. Det visar att du har en god förmåga att betala tillbaka lånet eller den använda krediten. Med en hög kreditvärdighet kan du även få bättre villkor vid exempelvis lån. Om du däremot har en låg kreditvärdighet kan det bero på att du har obetalda skulder eller betalningsanmärkningar.
Generellt innebär en låg kreditvärdighet sämre villkor med exempelvis en högre ränta. Om du har en låg betalningsförmåga innebär det att långivaren tar en större risk att låna ut pengar till dig. Det kompenserar långivaren generellt genom att kräva en högre ränta för att kunna bevilja ditt lån. Du kan till och med bli nekad om de anser att du har en låg betalningsförmåga eller en tidigare sämre ekonomisk historia.
Relaterad läsning: Tips för att förbättra din kreditvärdighet
Det är en risk utan en kreditupplysning
Om det inte hade skett några kreditupplysningar skulle det inneburit en risk både för långivaren och för dig som ansöker om lån, krediter eller hyresrätter. En upplysning hjälper långivare att bedöma din förmåga att betala tillbaka ett lån eller en skuld. Det hade därmed inneburit en stor risk att bevilja lån utan att göra en kreditupplysning. Dessutom kan du med sämre kreditvärdighet skyddas från att samla på dig fler lån och krediter som du inte har en hög förmåga att återbetala.
Kolla ditt eget kreditbetyg gratis genom att använda uScore (annonslänk)
Två olika varianter av kreditprövning
För privatpersoner finns det två olika typer av kreditupplysningar som kan göras beroende på situation. En mikroupplysning är en mindre upplysning som innefattar namn, adress, skulder hos kronofogden samt eventuella betalningsanmärkningar. Denna upplysningen används generellt till mindre ärenden såsom en förfrågan om att handla på avbetalning. Personupplysningen är en mer omfattande upplysning som innehåller mer detaljerad information. Den innehåller samma grundläggande information som mikroupplysningen. Samt information om exempelvis aktiva krediter, kreditförfrågningar, fastighetsinnehav och inkomstuppgifter. En mer omfattande upplysning sker när långivaren behöver ett mer grundläggande underlag för att bedöma din betalningsförmåga innan de exempelvis lånar ut pengar.
En kreditupplysning visar:
- Din historiska inkomst
- Nuvarande inkomst
- Personnummer
- Adress
- Livssituation (arbete, boende, ekonomi, utgifter )
- Skulder
- Antalet kreditupplysningar de senaste 12 månaderna
- Eventuella betalningsanmärkningar
Går det att göra en upplysning på sig själv ?
För att få en bättre överblick över privatekonomin kan det vara fördelaktigt att göra en kreditupplysning på sig själv. Om du ska ansöka om lån inom den närmaste tiden kan en kreditupplysningen hjälpa dig att se hur mycket du är berättigad att låna. Samt vilka kostnader det kommer innebära för dig och din livssituation. Det är även fördelaktigt att se över vad som påverkar det egna kreditbetyget och om det finns något som du kan förbättra. Om du exempelvis äger ett kreditkort men som du inte längre använder så kommer det att stå med vid upplysningen.
En bra kreditvärdighet är att föredra och därför kan det vara bra att göra en kreditkoll på sig själv för att se vilket ditt kreditscore är. Kom ihåg dock att många kreditupplysningar påverkar kreditvärdigheten negativt och kan uppfattas som om att du gärna handlar på kredit eller ansöker om lån. Det ger tydliga signaler till långivare om att din ekonomi är sämre och att du föredrar att handla på exempelvis kredit istället för att betala direkt.
Om du använder uScore (annonslänk)kan du se din kreditvärdighet helt gratis utan att det sker någon kreditupplysning. Du får fram samma information som banken får när de tar en kreditprövning på dig. Fördelen med att använda uScore (annonslänk) är att det inte sker någon kreditupplysning och därmed påverkar det inte din kreditvärdighet.
Hur länge påverkar en upplysning kreditvärdigheten ?
Alla kreditupplysningar som görs av UC sparas i deras register i 12 månader från och med den dagen som upplysningen genomförs. UC är idag ett ledande företag inom branschen för företag med kreditupplysningstillstånd. Företaget ansvarar exempelvis för alla kreditupplysningar som sker för kreditkort. På grund av att alla upplysningar sparas i deras register i 12 månader, är det viktigt att undvika många kreditupplysningar på kort tid.
Disclaimer: Ingenting som läses på skapaiinkomster.se ska ses som finansiell rådgivning. Sidan bedrivs för att inspirera dig och flera andra till att våga tro på sig själv, skapa inkomster och skapa mer frihet. Du har alltid ansvaret över dina egna investeringar och beslut. Det är ditt ansvar att göra en riskbedömning innan du investerar dina pengar. Tänk på att hela ditt belopp kan gå förlorat. Investera endast pengar som du har råd att förlora. Den historiska avkastningen är aldrig en garanti för framtida avkastning.
*Artikeln uppdaterades senast: 12 December 2023