Komplett guide för att börja investera i aktier, skrivet i två olika gröna färger tillsammans med fyra ekonomi symboler. Bilden har en ljusare grön färg som bakgrund.
|

Komplett guide för att lära dig att investera i aktier som nybörjare

För att kunna uppnå ekonomisk frihet och trygghet kan det vara ett alternativ att investera pengar på börsen. Med tiden kan tillgångarna öka i värde och ge avkastning, tack vare ränta på ränta-effekten. Många tycker att det är svårt att börja investera i aktier eftersom att man behöver veta när man ska köpa och sälja. Aktier kräver en del kunskap och intresse, men med denna guide hoppas vi att du kan lära dig mer om börsen och aktier. 

*Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar för Sigmastocks

Innehållsförteckning:

Vad är en aktie ?
Varför vill företag vara börsnoterade ?
Hur börjar man investera i aktier ?
Aktier är långsiktigt
Vad skiljer ISK och KF ?
När ökar eller sjunker en aktie värde ?
Sparhorisont för att investera i aktier
Hur tjänar man pengar på aktier ?
Börja investera i aktier som nybörjare – steg för steg

Vad är en aktie ?

Aktiebolag har du förmodligen hört talas om och aktier är en ägarandel i ett företag. Genom att köpa aktier blir du delägare i de företag du väljer att investera i. Men för att du dock ska kunna köpa aktier, behöver bolaget vara börsnoterat. Om bolaget inte är noterat på börsen så finns det inga aktier tillgängliga att köpa. De bolag som är noterade har sina aktier tillgängliga för handel på en marknadsplats som exempelvis Stockholmsbörsen. I Sverige är Stockholmsbörsen den främsta marknadsplatsen för handel med aktier av börsnoterade bolag. I aktie sammanhang kan man ofta se förkortningen OMXS30 som är OMX Stockholm 30. Den sammanfattar ett index över de 30 aktier som har handlats mest på Stockholmsbörsen. Bolag som är noterade på börsen är publika bolag eftersom att aktierna finns tillgängliga för vem som att köpa. 

Varför vill företag vara börsnoterade ?

Det finns olika anledningar till varför företag väljer att notera sig på börsen. Den vanligaste anledningen är för att kunna få in mer pengar till företaget. Genom att ge ut aktier kan verksamheten få nya investerare och därmed mer kapital i företaget. Exempelvis kan det handla om nya lanseringar som gör att verksamheten behöver få in mer pengar. När investerare handlar aktier blir de delägare och kan ta del av aktieutdelningar från företaget.

Hur börjar man investera i aktier ?

För att kunna investera i aktier behöver du öppna ett konto hos en aktiemäklare eller aktierobot. Avanza Bank är en populär aktiemäklare i Sverige som erbjuder dig att handla exempelvis aktier och fonder. Hos Avanza väljer du vilka aktier du vill köpa och investera dina pengar i. Du väljer hur du vill bygga upp din portfölj och i vilka marknader du vill investera i. 

Om du har ett intresse för ekonomi och aktier kan detta vara något för dig. Det kräver en del kunskap och intresse för att kunna investera pengar i aktier. Du behöver exempelvis veta när du ska köpa eller sälja aktier. Dessutom behöver du grundinformation om hur marknaden fungerar samt vilka bolag som kommer leverera även på sikt. Tänk på att endast investera pengar som du har råd att förlora.

Investeringar i aktier kan vara ett långsiktigt projekt som på sikt kan generera passiva inkomster. Dock finns det personer som arbetar med att köpa och sälja aktier på heltid. Men som tidigare nämnt krävs det kunskap och intresse för att bli riktigt bra på aktiehandel. Avanza är en svensk bank där du kan öppna konto för att köpa och sälja aktier. 

Använd en sparrobot som investerar i aktier

Om du dock inte har ett brinnande intresse eller kunskap för att veta när du ska köpa och sälja, finns det fortfarande möjlighet för dig att investera i aktier. Du kan använda dig av en aktierobot som erbjuder ett automatiskt aktiesparande. Med en aktierobot som Sigmastocks kan även den mindre intresserade eller oerfarna skapa och förvalta en aktieportfölj. Sigmastocks är en svensk sparrobot som skiljer sig mot andra sparrobotar eftersom att de investerar pengarna direkt i aktier jämfört med fonder.  

*Annonslänk för Sigmastocks

Aktier är långsiktigt

För att komma igång med din aktieportfölj hos Sigmastocks behöver du först svara på frågor om din livssituation, privatekonomi och inställning till sparande. Efter att du har svarat på frågorna kan de (Sigmastocks) skapa en skräddarsydd aktieportfölj som baseras på dina svar. Sigmastocks (annonslänk)är en bra tjänst för dig som vill ha ett helt automatiserat aktiesparande till en låg förvaltningsavgift. 

Tänk på att marknaden både går upp och ner, historiskt har börsen alltid återhämtat sig. Det gäller att hålla sig lugn och inte sälja i panik när marknaden faller. Samt behålla lugnet även när aktier går bra. Investera endast pengar som du har råd att förlora. Aktier är långsiktiga och kan på sikt vara lönsamt tack vare ränta på ränta-effekten.

Disclaimer: När du investerar dina pengar i aktier innebär det att du tar en risk. Investeringen kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Den historiska och förväntade avkastningen är aldrig en garanti för den framtida avkastningen.

Vad skiljer ISK och KF ?

Vi rekommenderar att du investerar på ett investeringssparkonto, även kallat ISK-konto. Det är fördelaktigt eftersom att du endast betalar en årlig procentuell kostnad i skatt på kontots värde. Du betalar en lägre summa skatt på ditt innehav oavsett om marknaden har gått upp eller ner. Det innebär därmed att du inte behöver betala någon skatt på dina vinster eller utdelningar. Med ett fondkonto behöver du istället betala 30 % skatt vinsten och även deklarera det. Förutom ISK-konto går det också att handla aktier genom att skaffa en kapitalförsäkring. Om du inte har möjlighet att skaffa ett ISK-konto fungerar det även med kapitalförsäkring (KF). Vi rekommenderar däremot ett ISK om det finns tillgängligt. 

Den främsta skillnaden mellan ISK och KF är vem som äger aktierna. Med ett investeringssparkonto är det du som innehavare som äger aktierna. Det innebär att du har rätt att rösta under bolagsstämmor för de aktier du äger. För kapitalförsäkring har du inte någon möjlighet att rösta för dina aktieinnehav under bolagsstämmor. Aktierna ägs nämligen av försäkringsbolaget som därmed äger rättigheterna. 

Välkända aktier

För att komma igång med att skapa din portfölj och handla på börsen behöver du veta vad du ska tänka på. Investera i aktier som du känner till och som du tror kommer fortsätta att tjäna pengar även framöver. Dessa aktier kan exempelvis vara välkända bolag såsom Volvo, Apple och Investor. Fundera på vilka företag som du tror på och som du skulle vilja bli delägare i genom att handla aktier. När företag går bra så ger också aktierna avkastning. För alla aktier du köper och säljer behöver du betala courtage. Courtage är en avgift som tillkommer när man handlar med aktier. Avgiften skiljer sig mellan olika aktiemäklare och nätmäklare. 

Det är också viktigt att diversifiera portföljen med aktier från olika branscher. När du sprider ut dina aktieinnehav minskar risken för att hela portföljen sjunker i värde samtidigt. Dessutom blir du inte lika beroende av särskilda händelser eller särskilda branscher. Sprid risken i din portfölj genom att investera i olika branscher och länder.  

När ökar eller sjunker en aktie i värde ?

Som bekant så kan värdet på aktier både öka och minska i värde. Utbud och efterfrågan är en av faktorerna som påverkar priset på aktier. Om det finns en hög efterfrågan så kommer också värdet att öka. Alltså när det är många som vill handla aktier så kommer också priset att stiga. Om det däremot är många som säljer sina aktier samtidigt så kommer värdet att sjunka. Värdet sjunker på grund av att efterfrågan sjunker samtidigt som utbudet ökar. Nyheter och spekulationer kan vara faktorer som innebär att människor antingen köper eller säljer sina aktier och därmed påverkas aktiemarknaden och priset på aktierna. 

Sparhorisont för att investera i aktier

Spara ihop en buffert på ett sparkonto som du har nära till hands i vardagen. När du väl har en buffert kan du börja spara i aktier. Men investera endast pengar som du inte behöver nu, samt pengar som du har råd att förlora. Försök att spara pengar varje månad, det kan vara smart att välja autogiro så att det går automatiskt.

Ett bra riktmärke att investera 10 % av lönen efter skatt om din ekonomi och livssituation tillåter det. Investera den summan pengar som du kan och känner dig bekväm med. Beroende på vart du är i livet så kan det skilja sig. Om du inte kan spara 10 % får du lägga undan det som din ekonomi tillåter. Det är viktigare att ett regelbundet sparande skapas än att du endast investerar vid särskilda månader. Fördelen med att investera varje månad är att du köper aktier i både nedgång och uppgång. 

Sparhorisont generellt:

Risken för din portfölj har ett samband med din sparhorisont. Om du planerar att spara under en längre tid så kan du också ta en högre risk. Marknaden kommer att gå upp och ner. Över tid ger den förhoppningsvis avkastning. En tumregel är att en kort sparhorisont ger utrymme för låg risk och en lång sparhorisont ger utrymme för att ta en högre risk. Med en högre risk ger det också förhoppningsvis högre avkastning på sikt. Investeringar kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Den historiska avkastningen är aldrig en garanti för framtida avkastning. 

Börja först med att spara ihop till en buffert innan du investerar på börsen. En buffert ska finnas nära till hands när du behöver pengar. En buffert ska inte vara pengar som är investerade på börsen eller i tillgångar. Den ska kunna finnas tillgänglig att använda när exempelvis en tvättmaskin går sönder. Eller när andra oförutsedda utgifter uppstår. 

Sparhorisont och risk
  • Under 1 år – sparkonto där du kan använda pengarna
  • 1 – 3 år – sparkonto med ränta 
  • 3 – 5 år – investering på börsen med en lägre risk i exempelvis fonder
  • 5 – 10 år – investering på börsen med högre risk i exempelvis aktier och fonder
  • + 10 år – investering på börsen med högre risk endast aktier och aktiefonder

Hur tjänar man pengar på aktier ?

Den egentligen främsta anledningen till att investera pengar på börsen i exempelvis aktier är för att kunna tjäna pengar. Börsen är ingen bli rik snabbt metod men på sikt kan dina investeringar förhoppningsvis öka i värde och ge bra avkastning. Många väljer att investera pengar på börsen istället för att behålla sina tillgångar på ett sparkonto. En buffert bör alla ha tillgänglig på ett sparkonto som lätt kan användas. Men resterande tillgångar kan på sikt ge högre avkastning på börsen jämfört med ett sparkonto. Det är en låg risk att ha pengar på ett sparkonto men chansen att tjäna pengar genom avkastning är också låg. Det innebär en högre risk att investera i fonder och aktier, till skillnad mot sparkonto. Men beroende på din sparhorisont behöver du se vilka alternativ som passar dig. 

Två olika alternativ för att tjäna pengar på aktier

För att kunna tjäna pengar på aktier behöver du antingen sälja dina aktier med vinst eller ta del av aktieutdelningar. Genom att köpa aktier vid en tidpunkt behöver du behålla aktierna tills att du kan sälja dem dyrare för att kunna tjäna pengar. Detta kräver däremot både intresse, tid och kunskap för marknaden. När man säljer aktier med vinst, kallas det för kursökning eftersom värdet på aktierna har ökat. 

Det andra alternativet för att tjäna pengar på aktier är genom aktieutdelning. Detta kan ske om det skulle gå bra för företagen som du har investerat i genom aktier. Om företagen redovisar vinst kan de välja att dela ut en del av vinsten till sina aktieägare. Hur stor aktieutdelningen är beror på hur många aktier du äger, alltså din ägarandel. Aktieutdelning kallas också för vinstutdelning. 

Fonder är ett alternativ

Genom att placera dina pengar i fonder istället för aktier så investerar du i en portfölj. Om du investerar i fonder blir du andelsägare eftersom att de ägs tillsammans med andra människor. Till skillnad mot en aktie där det endast är du som äger den investerande delen i företaget. Om du är intresserad av att spara i fonder, kan vi varmt rekommendera dig att handla fonder hos SAVR. De erbjuder samma fonder som banker och nätbanker men till billigare fondavgifter. Mer fonder för pengarna helt enkelt. 

*Det är gratis att öppna konto hos SAVR

Börja investera i aktier som nybörjare – steg för steg

  • Välj en aktiemäklare/aktierobot
  • Öppna ett ISK/KF (minst 18 år )
  • Sätt in pengar på det valda kontot
  • Bygg en portfölj med aktier som du tror på och sprid risken
  • Investera regelbundet, gärna månadsvis
  • Tänk långsiktigt med dina aktier 
  • Håll i aktierna även när marknaden svajar

1. Börja med att välja en aktiemäklare eller aktierobot som du vill använda. Du behöver använda dig av en aktiemäklare eller aktierobot för att kunna handla aktier.

2. Öppna ett konto hos den valda aktiemäklaren eller sparroboten. Vi rekommenderar att investera med ett investeringssparkonto (ISK). Men det fungerar även med kapitalförsäkring (KF).

3. För att kunna handla aktier behöver du sätta in pengar på det valda kontot.

4. Bygg upp en portfölj med aktier som du vill investera i och tror på. Lägg inte alla aktier i en korg, utan skapa en diversifierad portfölj med aktier inom olika branscher.

5. Investera i din portfölj regelbundet, exempelvis varje månad. Det går att sätta upp autogiro för att kunna investera regelbundet.

6. Spara pengar varje månad som du kan handla aktier för. Ett regelbundet sparande kan göra skillnad på sikt. Tack vare ränta på ränta-effekten kan din portfölj förhoppningsvis ge avkastning på sikt.

7. Eftersom att aktiemarknaden kan gå både upp och ner, är det viktigt att tänka långsiktigt. Behåll lugnet både när börsen går upp och ner.

Öppna ett konto hos Sigmastocks och starta ett automatiserat aktiesparande. (annonslänk)

Disclaimer:

Ingenting som läses på skapaiinkomster.se ska ses som finansiell rådgivning. Sidan bedrivs för att inspirera dig och flera andra till att våga tro på sig själv, skapa inkomster och skapa mer frihet. Du har alltid ansvaret över dina egna investeringar och beslut. Det är ditt ansvar att göra en riskbedömning innan du investerar dina pengar. Tänk på att hela ditt belopp kan gå förlorat. Investera endast pengar som du har råd att förlora. Den historiska avkastningen är aldrig en garanti för framtida avkastning.

*Artikeln uppdaterades senast: 18 September 2024

Similar Posts