Vad är effektiv ränta på kreditkort skrivet i två olika gröna färger tillsammans med ett blått och ett grönt kreditkort. Bilden har en ljusare grön färg som bakgrund.

Vad är effektiv ränta på kreditkort ?

Effektiv ränta är ett bra verktyg att använda vid jämförelse av kreditkort. Men för att kunna använda det, behöver du först förstå vad effektiv ränta innebär. Vid val av kreditkort är kostnader och avgifter viktiga aspekter att ta ställning till. Avgifter i form av ränta, årsavgift och aviavgift kan tillkomma. Det finns inget kreditkort som är utan ränta och dessutom skiljer sig den “vanliga” räntan i jämförelse med den effektiva räntan.

*Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar för Kortio

Vad innebär effektiv ränta på kreditkort ?

När det handlar om kreditkort finns det både en nominell ränta samt en effektiv ränta. Den effektiva räntan ger en överblick av den totala kostnaden för ett lån eller en kredit. Generellt nämns dock den nominella räntan i första hand för kreditkort, den räntan är endast kostnaden för lånet/krediten. Den nominella räntan är också i regel lägre jämfört med den effektiva räntan. 

Effektiv ränta är den totala kostnaden för ett lån eller en kredit när alla kostnader är inräknade. Den nominella räntan tillsammans med övriga avgifter blir den effektiva räntan. Som vi tidigare nämnde är därför den effektiva räntan ett bra verktyg att använda för att jämföra kostnaderna för lån och kreditkort. Den ger en indikation och överblick över de faktiska kostnaderna som gäller för att äga ett kreditkort. Eftersom att den effektiva räntan inkluderar de totala avgifterna för ett lån så är också den effektiva räntan generellt högre till skillnad mot den nominella räntan.

Relaterad artikel: Bäst kreditkort med cashback just nu

Fler avgifter för kreditkort jämfört med bankkort

För kreditkort tillkommer det generellt fler avgifter jämfört med bankkort. Därmed är det viktigt att se över vilka avgifter som tillkommer samt vilken ränta som gäller. Avgifter som exempelvis är inkluderade i den effektiva räntan är årsavgift, aviavgift, administrationsavgift och nominell ränta. Alla avgifter och kostnader tillsammans skapar kortets totala kostnad och därmed den effektiva räntan. Effektiv ränta på kreditkort ger en tydlig indikation på vad det kostar att betala tillbaka en använd kredit med delbetalning.

Kom ihåg: Ränta för kreditkort är endast aktuellt vid delbetalning av den utnyttjade krediten eller vid utebliven betald faktura. Om du betalar tillbaka innan förfallodatumet, står du inte i skuld till kreditgivaren och behöver därför inte heller betala ränta.

Formeln som används för att få fram den totala kostnaden för en skuld med hjälp av den effektiva räntan:

  • Effektiva räntan  x  använda krediten = totala kostnaden för skulden
  • För ett kreditkort med en skuld på 10 000 kr och en effektiv ränta på 17 %. 
  • *0,17 x 10 000 = 1700 kr, det är kostnaden för den effektiva räntan på ett år med en skuld på 10 000 kr. Det innebär att du förväntas betala tillbaka 1700 kr i ränta + din skuld på 10 000 kr.

Fördelaktiga kreditkort med låg effektiv ränta

Everydaycard – Erbjuder 1 % bonus på alla köp i matvarubutiker samt vid tankning. Utöver det gäller 0,5 % bonus på alla köp. Kortet har en låg effektiv ränta på endast 13,55 %. 

Collector Easyliving – Ett kreditkort som är lämpligt att använda vid resor och utomlands. Med kortet får du flera bra försäkringar, en låg effektiv ränta på 17,65 % samt ett kreditkort helt utan valutapåslag. 

Det finns flera bra kreditkort som erbjuder en låg effektiv ränta. Hela listan med de bästa kreditkorten med låg ränta hittar du här.

Similar Posts