Ett diagram som visar sambandet mellan anledningen och vanor. Bilden har en ljusare grön färg som bakgrund.

Anledningen som gör att vanor är viktiga

Anledningen till att vanor existerar är för att de underlättar såväl på kort sikt som långsiktigt. Utan en anledning finns det inget tydligt syfte med att utföra ett beteende. Vanor är ett brett begrepp som omfattar en stor del av vardagen. Det finns både bra och dåliga vanor som är lösningen på olika problem. Gemensamt för vanor, oavsett bra eller dåliga, är att det alltid finns en anledning att utföra dem. 

*Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar för BookBeat

Vad är vanor ?

En vana är ett beteende som har upprepats tillräckligt många gånger så att det tillslut sker automatiskt. För att kunna skapa en vana behöver den vara möjlig att göra med små ansträngningar och även regelbundet. Varaktigheten för nya beteenden är inte det viktiga, det viktiga är att upprepa det regelbundet. Repetitioner i kombination med små steg är nyckeln bakom att lyckas skapa framgångsrika vanor.

Hur skapar man nya vanor ?

En ny vana innebär också att du behöver utföra ett nytt beteende. Just därför är det viktigt att en ny vana är enkel att göra och kräver små ansträngningar. När andra val lockar såsom serie, tv eller sociala medier behöver en ny vana vara enkel att utföra. Hjärnan fungerar på så sätt att den väljer de beslut som kräver minst ansträngning såsom tidigare inlärda beteenden. Det är därför det både är svårt att skapa nya vanor samt bryta dåliga vanor. Grunden med vanor är att det ska spara tid och energi för oss i livet. En vana ska kunna ske automatiskt och med minimal ansträngning.

Relaterad artikel: 10 vanor som hjälper dig att uppnå dina mål

Anledningen är avgörande för vanor

Vanor löser problem och skapar utrymme i ditt liv för att fokusera på exempelvis din utveckling. Problem och händelser som du hamnar inför dagligen kan du lösa med hjälp av vanor. Det gäller både till det positiva och negativa, utgångspunkten med vanor är att lösa problem och på så vis hjälpa dig. Både bra och sämre vanor hjälper dig på något sätt. För oavsett hur enkel en sämre vana kan vara att fastna vid, så hade du inte utfört den om den saknade ett syfte, en mening eller inte hjälpte dig. 

Det är på grund av ovan nämnt som dåliga vanor kan bli upprepande beteende. Även dålig vanor har ett syfte om så endast tillfälligt eller på kort sikt. Upprepade repetitioner av dåliga vanor som endast hjälper tillfälligt eller kortsiktigt blir dock en automatiserad lösning som med tiden också sker omedvetet. Därmed kan man säga att alla former av vanor sker på grund av en anledning som ska kunna hjälpa dig eller underlätta för dig. Den generella skillnaden mellan bra och dåliga vanor är effekterna som det ger dig i nutid såväl som framtid. Exempelvis kan flera timmar av scrollande på sociala medier lindra stress och oro för stunden, det hjälper dig kortsiktigt. Men på lång sikt är det ett ohälsosamt beteende som kan bli en kedjereaktion för fler dåliga vanor. 

Boktips: Börja läsa boken eller lyssna på 1 %-metoden (annonslänk) för att lära dig vilka nycklarna är för att ha goda vanor över tid.

Underlätta för nya vanor

Anledningen till att vanor bildas är för att det löser vardagliga problem. När det finns en upprepad anledningen att utföra ett nytt beteende, sker det också en process i hjärnan för att hitta en effektiv lösning. För att vanor ska vara effektiva lösningar behöver de kunna ske med små ansträngningar och hjälpa dig att lösa vardagliga problem. Tid och upprepade repitioner är grunden för att underlätta nya vanor.

Med tiden har hjärnan genom upprepade repetitioner hittat den bästa lösningen för att lösa problemen du hamnar inför. Hjärnan använder en mental regel när en vana väl har skapats (När detta händer, agerar jag såhär). En automatiserad process har skapats och kräver numera minimal ansträngning för att utföras eftersom att det sker utan att du behöver ta ett beslut.

*Artikeln uppdaterades senast: 24 April 2024

Similar Posts