Ett bild som visar processen för att skapa vanor. Bilden har en ljusare grön färg som bakgrund.

Använd processen som framgångsrikt skapar vanor

Vanor har en stor betydelse eftersom att de löser problem och underlättar i vardagen. Med små ansträngningar är det möjligt att upprepa ett beteende tillräckligt många gånger för att det ska kunna ske automatiskt. Processen för att framgångsrikt lyckas skapa nya vanor och bryta dåliga vanor består av fyra steg. Alla steg är beroende av varandra för att skapa beteendeförändringar och därmed även vanor. 

*Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar för BookBeat

Processen som är grunden för att skapa vanor

För att ett nytt beteende såsom en vana ska kunna ske behöver det finnas en anledning. Det är relativt logiskt att det behöver finnas ett mål eller önskat resultat för att göra något. Processen för att skapa vanor är beroende av fyra olika steg. En ”trigger” är signalen som skapar ett behov av att utföra en ny vana. Signalen uppfattar att det finns en belöning att uppnå vid utförande av ett särskilt beteende. Signalen resulterar i ett behov som i sin tur skapar en reaktion och som leder fram till belöningen. 

1. Signal

För att en vana ska kunna upprepas regelbundet behöver signalen vara tillräckligt stark för att lyckas skapa ett behov. 

2. Behov

Behovet behöver vara så pass tydligt att det skapar en vilja och motivation att uppnå resultatet som en vana ger, alltså belöningen. 

3. Reaktion

Den tredje pusselbiten för att skapa ett beteende är reaktionen. Med en signal och ett behov finns förutsättningarna för ett nytt beteende. Men utan en reaktion sker ingen förändring. Som tidigare nämnt behöver en vana vara enkel och kunna ske med små ansträngningar för att en reaktion ska vara lättillgänglig att utföra. Om en vana kräver för mycket energi av dig kommer andra enklare alternativ vara mer motiverande att göra, trots att du vill uppnå ett önskat resultat.

4. Belöning

Belöningen är hela poängen med att utföra och upprepa ett beteende. Det är belöningen som skapar en signal som sedan blir en kedjereaktion för att slutligen uppnå det önskade resultatet. Oavsett vad belöningen eller det önskade resultatet innebär så ger det en tillfredsställelse såsom lycka, lugn och meningsfullhet. Dock behöver belöningen vara tillräckligt tydlig för att en vana ska kunna ske. Den behöver vara så pass tydlig att en signal skapas, ett behov sker samt att en vilja av att utföra en reaktion överväger andra enklare beteenden som sämre vanor.

Lästips: Öka din medvetenhet för att skapa bättre vanor

Hur fungerar vanor ?

För att skapa en ny vana behöver du förändra ett beteende. Du behöver göra något annorlunda jämfört med vad du gör nu. Vanebildning kräver fyra olika delar som alla är beroende av varandra. I processen för att skapa vanor är signal, behov, reaktion och belöning inkluderade. De tre första är avgörande för att skapa ett beteende och belöningen är nyckeln för att ett beteende ska kunna ske igen och repeteras. Tillsammans skapar dessa steg en återkopplingsslinga där alla stegen är beroende av varandra för att skapa ett nytt beteende såsom en vana.

Boktips: Lär dig mer om vanor i boken 1%-metoden här (annonslänk)

När du upprepar ett nytt beteendet regelbundet kommer hjärnan med tiden att automatisera processen. Alla fyra stegen behövs för att kunna skapa en ny vana. Förutom det behöver beteendet kunna ske med små ansträngningar och med små steg för att skapa en automatiserad process. 

Similar Posts