Bäst kreditkort med cashback 2024 skrivet i två olika gröna färger tillsammans med ett lila och ett ljusare grönt kreditkort. Bilden har en ljusare grön färg som bakgrund.

Bäst kreditkort med cashback 2024

Det finns olika typer av kreditkort på marknaden som är anpassade inom specifika användningsområden. De vanligaste korten är de som ger någon form av återbäring när korten används för att handla med. Alltså ett kort som gynnar dig som användare i form av antingen bonus eller cashback. Oftast är det någon form av ersättning i kombination med andra förmåner som exempelvis bra försäkringar som man vill ta del av med ett kreditkort. Kreditkort med cashback är populära eftersom att det innebär att du får pengar tillbaka när du använder kortet för att betala med. Vanligtvis är cashbacken mellan 0,3 – 1 % av transaktionens totala belopp. För att du ska kunna hitta ett bra kreditkort som ger pengar tillbaka, går vi därför igenom vilket kreditkort med cashback som är bäst 2024. 

*Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar för Kortio

Vad är ett kreditkort med cashback ?

Ett kreditkort som erbjuder cashback ger dig som användare av kortet återbäring varje gång du handlar med kortet. Återbäring för ett cashback kort innebär precis som namnet antyder att du får pengar tillbaka. Den procentuella andelen cashback skiljer sig mellan olika cashback kort men vanligtvis handlar det om en andel mellan 0,3 – 1 % av transaktionens totala belopp. Bland kreditkorten som ger cashback finns det både kort med och utan årsavgift. Det kan skilja sig mellan olika kortutgivare hur cashback betalas ut till dig som användare. Vanligtvis får du återbäring i form av avdrag på nästa kortfaktura eller pengar insatta på ditt bankkonto. 

Om du exempelvis använder Everydaycard som erbjuder 1% cashback på alla köp i livsmedelsbutiker och bensinkedjor , får du tillbaka 1% av det totala beloppet vid varje köp. Om du exemplevis handlar för 2450 kr och använder Everydaycard får du en återbäring på 1 % av 2450 kr. Det är 24,5 kr som du får tillbaka om du använder Everydaycard. Det är väldigt fördelaktigt att använda ett cashback kort om du använder kortet regelbundet och kan samla ihop mycket cashback.

 Krav för kreditkort med cashback

  • En inkomst är ett krav
  • Behöver vara svensk medborgare
  • Minst 18 år gammal (myndig)
  • Inga betalningsanmärkningar eller någon skuld hos Kronofogden

För att bli beviljad ett kreditkort vid ansökan behöver du uppfylla alla grundkraven. Det är inte många krav som du behöver uppfylla men det är av yttersta vikt att alla uppfylls. Oavsett kreditkort så är det av yttersta betydelse att du har en stabil ekonomi och inte spenderar mer än vad du har råd med. Grundkraven gäller för alla kreditkort och det finns inget kreditkort i Sverige utan att det sker en UC vid ansökan. En kreditupplysning görs alltid av UC för att säkerställa din ekonomiska historia och betalningsförmåga. Utöver grundkraven bestämmer kortutgivaren vilka krav som ska gälla för kreditkort. Det finns exempelvis kreditkort med höga krav som kräver att du har en hög inkomst i kombination med en hög kreditvärdighet. Samt finns det kreditkort som erbjuder en lägre kreditgräns och därmed är bättre om du har en låg inkomst. 

Tänk på med kreditkort

Det är viktigt att komma ihåg att ett kreditkort inte innebär att du ska spendera mer pengar än vanligt. Det är fördelaktigt med kort som erbjuder bonus eller cashback om du använder dem på rätt sätt. Tanken med kreditkort är inte att du ska spendera mer än vad du hade gjort med ett bankkort. Om du spenderar mer kommer du att få en högre summa bonus men också betydligt högre utgifter. 

Om du däremot använder ett kreditkort till dina vanliga utgifter precis som vanligt så är det fördelaktigt. Ett vanligt bankkort erbjuder generellt inga förmåner och har vanligtvis en hög årsavgift. Ett kreditkort erbjuder däremot oftast någon form av bonus och bra försäkringar. Därför är det fördelaktigt om du kan samla bonus eller cashback på alla köp som du trots allt hade behövt göra även med ett bankkort. 

Vad är skillnaden mellan cashback och bonus ?

Cashback kort

De vanligaste kreditkorten är det som erbjuder bonus eller cashback eftersom att de erbjuder fördelaktiga förmåner när du använder kortet. Dock skiljer sig ett cashback kort mot ett bonuskort. Med ett kreditkort som erbjuder cashback, samlar du bonus på dina inköp som du gör med kortet. Bonusen som du samlar ihop med kortet får du tillbaka i pengar som vanligtvis dras av på nästa kortfaktura. En del cashback kort betalar även ut dina ihopsamlade poäng i rena pengar till ditt bankkonto.

Bonuskort

Med ett bonuskort samlar du också bonuspoäng på dina inköp som du gör med kortet. Men poängen kan du istället byta in i en poängshop. Kortets bonus och poängshop skiljer sig från olika kortutgivare. Exempelvis erbjuder Coop Mastercard mest bonus vid köp hos Coop och de insamlade poängen kan sedan bytas in mot bland annat värdecheckar som fungerar att handla med hos Coop. Generellt har kortets bonussystem ett samband med kortets främsta användningsområde. Det finns exempelvis resekort, matkort och tankkort. Med ett bonuskort får du alltså inga pengar tillbaka utan istället möjlighet att byta in poäng i en poängshop mot exempelvis värdecheckar, upplevelser och produkter. 

Välj det som passar dig bäst

Vilket kort som passar dig bäst är individuellt och något som du behöver att se över. Med ett bonuskort kan du generellt samla ihop mest bonus om det används hos utvalda butiker. 

Ett bonuskort är mer fördelaktig om du exempelvis kan ta del av de som poängen kan användas till eller om du exempelvis kan få mer rabatt hos utvalda butiker som du regelbundet handlar hos. Om du gör dina inköp hos Coop kan också deras kreditkort vara ett bra alternativ för dig eftersom att kortet ger som mest bonus när inköpen sker i en Coop-butik. De insamlade poängen kan sedan bytas in mot exempelvis värdecheckar som du kan använda när du handlar i en Coop-butik. 

Ansök om bonuskortet Coop Mastercard , notera att du behöver vara medlem hos Coop innan du ansöker om kortet. Du kan bli medlem online på deras webbplats. 

Om du däremot handlar regelbundet i olika butiker samt vill få pengar tillbaka är det mer fördelaktigt med kreditkort som erbjuder cashback. Kreditkort med cashback ger återbäring i form av pengar tillbaka istället för att byta in poäng i en poängshop. Enligt oss är Everydaycard bäst kreditkort med cashback eftersom att det ger 0,5 – 1 % cashback på alla köp.

Ansök om kreditkortet Everydaycard som erbjuder cashback.

Vad kostar ett kreditkort med cashback ?

Det finns kreditkort med cashback som är helt utan årsavgift och det finns även kort som har en årsavgift. Ett kreditkort som är utan årsavgift är inte automatiskt bättre än ett med årsavgift. Eftersom att korten med en årsavgift kan ge mer cashback kan de också i slutändan generera en högre summa cashback trots kortets årsavgift. Överlag erbjuder också korten med en årsavgift fler förmåner jämfört med kort utan årsavgift. Därför kan det vara mer fördelaktigt att välja ett cashback kort som har en årsavgift. 

Om du dock inte kommer att använda ett cashback kort regelbundet, kan det vara bättre med ett utan årsavgift. Eftersom att du i så fall inte är beroende av att “tjäna” ihop kortets årsavgift. Du kan istället använda kortet när det passar men ändå få cashback på dina inköp. Det kan dock vara bra att se över alla avgifter innan du ansöker om ett kort. Kreditkort med cashback som är utan årsavgift kan istället innehålla andra avgifter såsom aviavgift och uttagsavgift. 

Tabell – Kreditkort med cashback utan årsavgift och med årsavgift. Vilket ger mest återbäring ?

KreditkortIkano VisaEverydaycard
Årsavgift0 kr0 kr (195 kr)
Aviavgift25 kr / månad19 kr / månad (0 kr e-faktura)
Cashback0,4 %0,5 – 1 %
Cashback för kortköp på 5 tkr varje månad60 tkr / 0,004 = 240 kr60 tkr / 0,01 = 600 kr
Intäkter och utgifter =– 60 kr+ 405 kr

Everydaycard är utan årsavgift första året men har därefter en årsavgift på 195 kr. Exemplet utgår från att Everydaycard har en årsavgift på 195 kr (andra året) och att möjligheten till att välja e-faktura används. Samt att Everydaycard används för att betala med vid livsmedelsbutiker och bensinkedjor där kortet erbjuder 1 % cashback. I exemplet spenderas 5000 kr / månad med korten som innebär att 60 000 kr spenderas med korten på ett helt år. Som tabellen visar kan det tillkomma andra avgifter även om ett kort är utan årsavgift. Samt kan ett cashback kort med årsavgift ge mer återbäring eftersom det också kan erbjuda högre cashback. Trots att ett kreditkort är utan årsavgift så kan det istället tillkomma andra avgifter. Det i kombination med lägre cashback innebär att ett cashback kort med årsavgift kan vara mer lönsamt om det används regelbundet.

Undantag på transkationer som generellt inte ger cashback
  • Betala räkningar med kreditkortet
  • Överföringar mellan olika konton
  • Ta ut kontanter

Hur fungerar ett kreditkort med cashback ?

Förmånerna för kreditkort skiljer sig mellan olika kortutgivare. Kreditkort med cashback ger återbäring när kortet används för att betala med. Återbäring för kreditkort med cashback innebär precis som namnet antyder att du får pengar tillbaka. Den procentuella andelen cashback skiljer sig mellan olika kortutgivare och vanligtvis handlar det om en andel mellan 0,3 – 1 % av transaktionens totala belopp. Cashbacken som du samlar ihop dras vanligtvis av på nästkommande kortfaktura. 

Övriga förmåner och avgifter

Ett kreditkort som erbjuder hög återbäring behöver inte vara det bästa kortet. Det kan istället tillkomma andra avgifter som är viktiga att se över innan du ansöker. Avgifter som kan tillkomma kan exempelvis vara en hög årsavgift, aviavgift, uttagsavgift och valutapåslag. Det kan exempelvis vara svårare att tjäna ihop en hög årsavgift även om cashbacken är hög, jämfört med ett ett kort utan årsavgift och en lägre cashback. 

Begränsningar för cashback

Innan du ansöker om kreditkort med cashback är det viktigt att se om det finns några begränsningar för hur mycket cashback du kan samla ihop. Det kan vara en avgörande faktor för vilket kort du ska välja. 

  • Shell Mastercard – max 500 kr / månaden
  • Ikano Visa – max 240 kr / månaden
Kreditkort ska vara fördelaktigt

Utöver att ett kreditkort erbjuder cashback bör det även erbjuda fördelaktiga försäkringar. Ett cashback kort är främst fördelaktigt om det ska användas regelbundet och framförallt inom Sverige. Om du exempelvis inte kommer att använda kreditkortet regelbundet eller behöver ha ett kort som är bra utomlands är det viktigare att leta efter andra egenskaper än cashback. Ett kreditkort ska vara en fördel för dig att använda, därför behöver du jämföra fördelar och nackdelar med olika kort inom det användningsområde du ska använda det för.

Vem har användning av ett cashback kort ?

Ett kreditkort med cashback är fördelaktigt för dig som kommer att använda kortet regelbundet och framförallt om du ska använda det inom Sverige. 

Ett cashback kort är bra för dig som föredrar att få pengar tillbaka istället för att byta in poäng i en poängshop. Kreditkort som ger cashback på alla köp är även fördelaktigt eftersom att du som användare inte blir begränsad med kortet till en enskild butik eller bransch. Du kan använda kortet där du vill och fortfarande samla ihop cashback på dina inköp. 

Om du däremot behöver ett kreditkort som är anpassat inom ett särskilt område, finns det bättre alternativ för dig än att använda ett kreditkort med cashback. Om du behöver ett bra kreditkort utomlands är det bättre att använda ett resekort som har bättre egenskaper för det användningsområdet. När du använder ett cashback kort utomlands kan det tillkomma dyra avgifter som det inte gör med ett bra resekort. 

Topplista för bäst kreditkort med cashback 2024 

1. Everydaycard (Bäst kreditkort med cashback 2024)

Everydaycard är enligt oss det bästa kreditkortet med cashback eftersom att det erbjuder 0,5 – 1 % cashback på alla köp. Kreditkortet erbjuder många fördelaktiga förmåner som gör det till ett bra kreditkort med cashback. Första året är kortet utan årsavgift och därefter tillkommer en årsavgift på 195 kr. Kortet erbjuder bonus på alla köp och när du handlar mat hos exempelvis ICA och Coop får du 1% bonus, dessutom ger kortet 1% bonus vid tankning när du använder kortet för att betala med. Om du handlar med kortet upp till 19 999 kr under deras bonusperiod på 6 månader får du 0,5 % i bonus på alla köp. Bonusen ökar dessutom till 1% på alla köp när du överstiger 20 000 kr under en bonusperiod.

Det är väldigt generöst att kortet erbjuder 1 % bonus på alla köp när du överstiger 20 000 kr under en bonusperiod på 6 månader. Det är en relativt låg gräns som krävs för att kunna få 1 % bonus på alla köp. Kreditkortet erbjuder också en drivmedelsrabatt på 15 – 30 öre/rabatt per liter vid tankning hos Preem. Bonusen som du samlar ihop med kortet återbetalas som cashback två gånger per år. För att de ska kunna betala ut cashback till dig krävs det att du har använt kreditkortet minst fem gånger under deras bonusperiod på sex månader. 

Fördelaktigt i många situationer

Everydaycard är ett riktigt bra kreditkort med cashback eftersom att det ger bonus vid alla köp och har relativt låga avgifter. Kortet kan du använda som ett tankkort, matkort, shoppingkort och cashback kort. Till skillnad mot specifika matkort så erbjuder Everydaycard bonus vid alla matinköp och inte endast hos en enskild butikskedja. Utöver bonusen erbjuder kortet också en låg effektiv ränta på endast 13,55 %. Dessutom har kortet ett relativt lågt valutapåslag på 1,55 % vilket innebär att kortet även kan vara användbart utomlands. Kortet erbjuder flera bra försäkringar samt möjlighet att välja e-faktura som är kostnadsfritt för att undvika en onödig aviavgift på 19 kr. Kortet erbjuder väldigt mycket och har trots allt en relativt låg årsavgift på 195 kr efter första året. Läs mer om Everydaycard och ansökan här.

  • Information om kortet:
  • Årsavgift: 0 kr (195 kr)
  • Aviavgift: 19 kr (0 kr e-faktura)
  • Åldersgräns: 18
  • Effektiv ränta: 13,55 %
  • Högsta Kredit: 100 000 kr
  • Räntefritt: 55 dagar
  • Korttyp: Credit
  • Försäkringar: Ja
  • Cashback: Ja
2. Blue Cashback (Bra val)

Kreditkortet Blue Cashback är ett kreditkort från kortutgivaren American Express. Med kortet får du 1,25 % cashback på alla köp oavsett vart du väljer att handla. Det är fördealktigt att kunna samla återbäring på alla köp och dessutom är 1,25 väldigt generöst. Återbäringen får du dock endast utbetald till ditt konto en gång per år.

Precis som med andra kort ifrån American Express så kan du samla ihop ännu mer återbäring. Genom att bjuda in in en vän som också börjar använda Blue Cashback, erhåller ni båda 420 kr i bonus. Dessutom finns det möjlighet att ansöka om ett extrakort utan någån ytterligare kostand. Därmed kan du och en vän/partner samla ihop ännu mer cashback. Som du förstår är Blue Cashback ett bra kreditkort om du vill samla cashback när du handlar. Dock har kortet en relativt hög årsavgift på 420 kr, men om du regelbundet använder kortet kan du samla ihop mer cashback än kostanden av att äga kortet. Ansök till Blue Cashback här.

  • Information om kortet:
  • Årsavgift: 420 kr
  • Aviavgift: 45 kr (0 kr e-faktura)
  • Åldersgräns: 18
  • Effektiv ränta: 18,89 %
  • Högsta Kredit: 300 000 kr
  • Räntefritt: 55 dagar
  • Korttyp: Credit
  • Försäkringar: Ja
  • Cashback: Ja
3. Shell Mastercard (Bra cashback kort utan årsavgift)

Shell Mastercard är ett kreditkort som är helt utan årsavgift vilket innebär att du inte är beroende av att använda kortet regelbundet, för att tjäna ihop en årsavgift. Tack vare att kortet är utan årsavgift kostar det dig inget när du inte använder det. Med kortet får du 15 öre/rabatt per liter vid tankning på bemannade stationer hos Shell. Utöver det erbjuder kortet även 0,5 % bonus på alla köp som fungerar som cashback. Bonusen gäller inte hos en konkurrerande bensinkedja såsom Preem. Bonusen som du samlar ihop med kortet dras av på din kortfaktura.

Det är ett riktigt bra kreditkort som innehåller flera bra försäkringar som exempelvis en tanka-fel försäkring och en kompletterande reseförsäkring. Kortet har en aviavgift på 35 kr men den går att undvika om du istället väljer e-faktura som är kostnadsfritt. Enligt oss är Shell Mastercard ett riktigt bra kreditkort med cashback eftersom att det är utan årsavgift, erbjuder e-faktura, ger 0,5 % bonus på alla köp samt erbjuder flera bra försäkringar. Mer om ansökan för Shell Mastercard här.

  • Information om kortet
  • Årsavgift: 0 kr
  • Aviavgift: 35 kr (0 kr e-faktura)
  • Åldersgräns: 18
  • Effektiv ränta: 27,84 %
  • Högsta Kredit: 100 000 kr
  • Räntefritt: 30 dagar
  • Korttyp: Credit
  • Försäkringar: Ja
  • Cashback: Ja
4. Ikano Visa

Kortet erbjuder 0,4 % cashback på alla köp samt är utan årsavgift. När du har samlat ihop tillräckligt många poäng dras din ihoptjänade bonus av på nästkommande kortfaktura. Koret kan även vara fördelaktigt att använda utomlands eftersom att de har ett relativt lågt valutapåslag. Samt erbjuder en kompletterande reseförsäkring. Kreditkortet har dock en aviavgift på 25 kr vilket motsvarar 300 kr för endast aviavgifter på ett år av användning. Det är en aning dyrt för vad kortet erbjuder i jämförelse med andra kreditkort. Men i helhet är det ett bra alternativ för dig som vill ha ett kreditkort utan årsavgift som erbjuder cashback. Mer om ansökan för Ikano Visa här.

  • Information om kortet:
  • Årsavgift: 0 kr
  • Aviavgift: 25 kr
  • Åldersgräns: 18
  • Effektiv ränta: 23,21 %
  • Högsta Kredit: 60 000 kr
  • Räntefritt: 56 dagar
  • Korttyp: Credit
  • Försäkringar: Ja
  • Cashback: Ja

Vanliga frågor och svar om kreditkort med cashback:

Enligt oss är Everydaycard det bästa cashback kortet eftersom att det ger 0,5 – 1 % cashback på alla köp samt erbjuder en fördelaktig webbplats där du kan få ännu mer cashback. 

Shell Mastercard är ett fördelaktigt kreditkort som erbjuder cashback på alla köp och som dessutom är utan årsavgift. 

Vilket kort som passar dig bäst är individuellt, båda korten ger återbäring när du använder det. Det som skiljer dem från varandra är hur kortets ihopsamlade bonus kan användas. Med ett bonuskort kan du byta in dina bonuspoäng i en poängshop mot exempelvis upplevelser, produkter och värdecheckar. Men med ett cashback kort får du istället återbäring utbetalad i form av cashback. 

*Artikeln uppdaterades senast: 14 Juni 2024

Similar Posts