Så här kan du spara mer pengar på mat, skrivet i två olika gröna färger tillsammans med två ekonomi symboler och två matsymboler. Bilden har en ljusare grön färg som bakgrund.

Så här kan du spara mer pengar på mat 2024

För många hushåll är mat en stor utgift som återkommer varje månad. Men visste du att det finns flera saker som du själv kan göra för att spara mer pengar på mat. Genom att planera och välja smart kan du spara mer pengar varje månad. Det innebär att du får mer pengar över till andra saker. Mat behövs men det finns också andra saker som du förmodligen skulle vilja spendera dina pengar på. 

*Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar för Kortio

12 konkreta tips för att spara mer pengar på mat

Nedan ger vi dig 12 tips på hur du kan spara mer pengar på mat varje månad. Planering är en av grunderna för att kunna minska utgifterna på mat. Därför kräver det även att du ändrar dina vanor för matinköp samt din konsumtion. Du behöver varken äta sämre eller mindre för att kunna minska dina kostnader på mat. Men som tidigare nämnt är planering viktigt för att exempelvis kunna minska matsvinnet. Samt för att endast behöva handla en gång i veckan. 

1. Planera inköpslista

Börja använda dig av inköpslistor när du ska handla. Du kan både spara mer tid och pengar om du skapar inköpslistor. Planera innan handlingen vilka middagar du ska laga den kommande veckan och handla därefter det som behövs. Genom att planera minskar du också risken för impulsköp och kostnader på färdiglagad mat. Ett smidigt sätt för att spara mer pengar på mat. 

2. Använd ett matkort för att samla bonus

Börja använd ett fördelaktigt kreditkort för dina matinköp. Med ett så kallat matkort kan du samla bonus och spara pengar när du handlar mat. Det finns olika kreditkort som är lönsamma att använda för matinköp. I Sverige finns dock endast två kreditkort som ges ut av en matvarukedja. Coop och ICA är de enda livsmedelskedjorna som erbjuder ett matkort som är ett kreditkort.

Tre fördelaktiga kreditkort att använda när du handlar mat: 

Coop Mastercard – Kreditkortet är som mest fördelaktigt för dig som regelbundet handlar i ett Coop varuhus. Kreditkortet erbjuder 0,5 poäng på alla köp samt en fördelaktig poängtrappa när du handlar i en Coop-butik. Genom poängtrappan kan du få mellan 1 – 5,5 % bonus på dina inköp med kreditkortet i en Coop-butik. 

*Notera att du behöver vara medlem hos Coop innan du ansöker om kortet, du kan bli medlem online på deras webbplats. 

ICA Banken kreditkort Plus – Kortet ger endast bonuspoäng vid köp hos ICA. Kreditkortet passar dig som regelbundet handlar hos ICA. Kortet erbjuder 1 stammispoäng för varje spenderad krona samt 20 stammispoäng för varje köp. Om du använder någon av ICA:s banktjänster får du dubbla poäng. Nackdelen med kortet är årsavgiften på 324 kr. Om du inte använder någon av ICA:s banktjänster anser vi att det är mer fördelaktigt att endast vara medlem hos ICA. Komplettera medlemskapet hos ICA med ett bra kreditkort som erbjuder cashback eller bonus.

Everydaycard  – Kortet är inget renodlat matkort men fungerar lika bra att använda som det. Med kreditkortet får du 1 % cashback på alla matinköp, oavsett vart du väljer att handla. Dessutom erbjuder kortet 0,5 – 1% cashback på alla övriga köp. Kortet har dock en årsavgift på 195 kr. Men i jämförelse med vad kortet erbjuder så kan du tjäna ihop kortets årsavgift relativt enkelt. Kreditkortet är ett bra val för att kunna samla bonus på matinköp och dessutom är kortet inte begränsad till en enskild matvarukedja.

3. Laga mycket mat så att du får matlådor

Laga större mängder mat så att du kan få mat över till exempelvis fler middagar. När du väl lagar middag är det enkelt att öka mängden för att få mer mat. Perfekt att laga 3 – 4 olika maträtter och spara i matlådor som du kan äta kommande vecka.

4. Handla mer mat i frysdisken (bär, frukt, grönsaker)

Om du vill spara pengar på mat bör du handla mer från frysdisken. Där ges det möjlighet att handla varor som exempelvis grönsaker och bär i storpack. Under vinterhalvåret kan du spara många kronor på att handla frysta bär jämfört med färska. 

5. Få ner matkostnaderna genom att välja storpack

Generellt är det mer lönsamt att handla större förpackningar jämfört med mindre. Det är inte alls ovanligt att en liten förpackning endast är någon krona billigare än vad en dubbelt så stor förpackning är. Men tänk på att bara handla så mycket som du kommer äta upp. Om du inte äter upp en stor förpackning bör du såklart välja en mindre. För att kunna spara pengar på matinköp är det fördelaktigt att välja storpack.

6. Börja äta mer vegetariskt

Det är inte bara bra för plånboken att äta mer grönt utan också för klimatet. Om du vill minska dina kostnader är det fördelaktigt att välja mer vegetariskt och mindre kött. I jämförelse med vegetariska proteinkällor så är animaliska proteinkällor dyrare. Ersätt därför kött och fisk med exempelvis mer bönor, linser och ärtor. 

7. Handla när det är rabatterat pris

Genom att använda en bra ekonomiapp såsom Matpriskollen kan du se varor som är nedsatta i pris just nu. I appen väljer du en eller flera butiker för att kunna se deras kampanjblad. Perfekt tillfälle för att handla mer frysvaror, mat på burk och basvaror när det är rabatterat pris. 

8. Undvik dyra varumärken

Om du vill kunna spara pengar på mat kan du testa att välja billigare varumärken. Börja handla butikernas egna varumärken. Dessa är oftast billigare än exakt samma produkt som kommer från ett annat varumärke. Börja exempelvis handla mejeriprodukter till ett lägre pris och spara mer pengar.

9. Välj mat med kortare datum

Många butiker säljer varor med kort datum till lägre pris. Butiker vill undvika att behöva slänga varor och sänker därför priset. För dig som konsument kan du dra nytta av detta. Du kan köpa mat till lägre kostnader. Trots att det är ett kort datum går det att använda och dessutom kan du lägga in det i frysen. 

10. Handla mer mat på burk (bönor, linser, tomatsås)

Det är billigare att välja mat på burk jämfört med färska livsmedel. Du behöver inte utesluta färska livsmedel helt. Men när det är möjligt bör du försöka handla mer mat på burk. 

11. Veckohandla (undvik att småhandla varje dag)

Sluta småhandla och börja istället veckohandla. Om du handlar lite varje dag känns det möjligen inte som någon stor kostnad. Men i slutändan kan du spara mycket pengar på mat genom att egentligen endast planera bättre och sluta småhandla. Börja handla det du behöver endast en gång i veckan och ät upp det.

12. Köp billigare råvaror (ris, havregryn, rotfrukter, pasta, potatis)

Basvaror som exempelvis ris, havregryn,rotfrukter, pasta och potatis är billiga livsmedel. Använd dessa livsmedel som en grund i dina måltider. Förutom att basvaror är billiga så mättar de också väldigt bra samt är nyttiga.  

Med planering blir det bättre för både plånboken och din vardag

Det behöver inte vara tråkigt att minska utgifterna på mat. Snarare tvärtom eftersom att du får mer pengar över till annat. Dessutom får du en bättre överblick över både din ekonomi och din matkonsumtion. Men grunden för att spara mer pengar på mat, är som sagt att planera varje vecka och handla smart. 

Fler artiklar med spartips:

*Artikeln uppdaterades senast: 9 Januari 2024

Similar Posts