Konkreta tips för att spara mer pengar som student, skrivet i två olika gröna färger tillsammans med tre ekonomi symboler och en student symbol. Bilden har en ljusare grön färg som bakgrund.

26 tips för att spara mer pengar som student

Som student är ekonomin inte alltid det främsta fokuset och alla pengar som du kan spara är därför viktiga. Därtill är det också viktigt att vara kostnadsmedveten och endast spendera pengar på saker som du faktiskt behöver. Det finns många utgifter som går att minska eller helt utesluta. Vi går igenom hur du som student kan spara pengar genom aktivt smarta verktyg och val i vardagen. Det behöver inte vara tråkigt att spara pengar men det är viktigt att prioritera därefter. 

*Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar för Kortio, Sigmastocks och BookBeat

Konkreta tips för att spara pengar som student

1. Kreditkort med cashback

Som student är alla pengar du kan spara tacksamma, även om det endast rör sig om några kronor. Om du har en stabil ekonomi och inte spenderar för mer än vad du har råd med, kan det vara fördelaktigt att använda ett kreditkort istället för ett vanligt bankkort. Ett kreditkort innebär inte att du ska spendera mer än vanligt. Men oavsett kommer du alltid att ha utgifter på exempelvis mat och transporter som ska betalas. Det innebär att du kan få återbäring på dina “vanliga” utgifter om du använder dig av ett fördelaktigt kreditkort. Det är ett smart verktyg för att spara pengar som student. 

Generellt erbjuder ett bankkort inga förmåner och har dessutom en relativt hög årsavgift. Medan ett kreditkort oftast erbjuder försäkringar och återbäring när du använder kortet. Dessutom finns det bra kreditkort som är utan årsavgift. Läs hela artikeln om de bästa kreditkorten för studenter samt kraven som gäller här.

Använd ett fördelaktigt kreditkort som exempelvis erbjuder bonus på dina inköp. Ett bra kreditkort som student bör vara utan årsavgift och erbjuda någon form av bonus eller cashback. Shell Mastercard är enligt oss det bästa kreditkortet för studenter, kortet erbjuder 0,5 % bonus på alla köp och är helt utan årsavgift. 

Läs mer om ansökan för Shell Mastercard här

Ägande av kreditkort innebär ett ansvar och det kräver att du har en stabil och bra ekonomi. Undvik att ansöka om ett kreditkort om du har en svagare ekonomi, är slarvig med att betala räkningar i tid eller kommer att spendera mer pengar än vad du kan betala tillbaka. För dig kan ett kreditkort istället öka risken för fler ekonomiska problem och därmed en sämre kreditvärdighet. 

2. Köp mat med kort datum 

Mat är en stor utgift för många studenter på grund av att kostnaderna har ökat på sistone. Inflationen som är i Sverige har påverkat priserna på matvaror och den svenska kronan har minskat i värde. För att spara pengar som student kan du därför handla mat med kortare datum. Det är inget fel på mat med kort datum men butikerna behöver sälja det för att de ska slippa slänga maten. Därav brukar det också vara mycket lägre priser på matvaror med kort datum. Perfekt tillfälle att köpa en större mängd mat och lägga i frysen för framtiden. Använd dig av exempelvis Matsmart som säljer matvaror för lägre priser på grund av kort hållbarhetsdatum. 

3. Laga mat själv

Som tidigare nämnt är den svenska kronan svag och matpriserna är dessutom höga. Det innebär att du behöver vara mer prismedveten kring mat och möjligtvis välja bort vissa matvaror. För att minska utgifterna bör du prioritera att laga mat själv. I slutändan blir det väldigt dyrt att handla färdig mat eller att regelbundet äta på restaurang. Om du lagar mat själv kan du spara mycket pengar och dessutom får du mer mat som räcker längre.

4. Handla efter säsong

För att spara pengar som student är det en fördel att försöka handla efter säsong. Olika typer av mat är bättre under en särskild tid på året. När det är säsong för mat så har butikerna också en större tillgång på varorna. Fördelen när det finns en större tillgång är att priserna också blir billigare för konsumenterna. När matvaror inte är i säsong är också tillgången lägre hos butikerna. Det påverkar i sin tur att priset blir högre. Därför bör du undvika att exempelvis köpa jordgubbar och bär under vintern eftersom att det är högre i pris. 

5. Ladda dator och telefon i skolan

Det är inte bara priserna på mat som har ökat, elpriserna har också ökat. Som student är en dator och mobiltelefon generellt väldigt användbart. Men de kräver också ström för att kunna användas dagligen. Du bör prioritera att ladda datorn och mobiltelefonen i skolan om den möjligheten finns. Det kan minska din elförbrukning en aning varje månad. Alla pengar som du kan spara är viktiga när du är student.

6. Använd dokument för dina utgifter

Med ett dokument för alla dina utgifter är det lättare att konkret se hur mycket utgifter du har. Det är vanligt att ha en aning om hur stora utgifterna är medan verkligheten visar något helt annat. Med ett dokument kan du underlätta för dig själv och dessutom sätta upp mål för respektive kategorier. Krångla inte till det utan använd någon form av dokument där du noterar dina utgifter. Sammanställ det i slutet av månaden och reflektera över vilka utgifter du kan minska eller ta bort helt. Det behöver inte vara mer komplicerat för att kunna spara pengar och framförallt bli medveten om alla utgifter. 

Läs även: Komplett guide för att tjäna pengar som student

7. Billigt abonnemang

Undvik att skaffa för många abonnemang som du sedan behöver betala en kostnad för varje månad. Som student behöver du inte använda den senaste mobiltelefonen med det dyraste abonnemanget. Det fungerar precis lika bra med en modell som lanserades för 2-3 år sedan. Fördelen med äldre mobiltelefoner är att abonnemangen generellt är lägre. Kom ihåg att det fortfarande är en sprillans ny mobiltelefon, med de senaste funktionerna, bra kamera men med en lägre kostnad. 

8. Undvik impulsköp

Impulsköp är en vanligt återkommande utgift för många. Undvik exempelvis att handla mat när du är hungrig eftersom att det är svårare att stå emot impulsköp. När du hungrig äter du med ögonen, det vill säga allt som du egentligen inte behöver. Det kan kännas som en liten utgift för stunden men vid upprepade tillfällen kan det kosta dig mycket pengar. 

9. Köp begagnade böcker för studierna

Eftersom att studielitteratur oftast är dyrt att köpa helt nytt bör du istället försöka att köpa begagnade böcker. Om du kan hitta rätt studiematerial begagnat eller exempelvis kunna låna det, kan du spara mer pengar som studerande. 

10. Extrajobb

För att kunna spara mer pengar som student kan det vara fördelaktigt att öka inkomsterna. Med en högre inkomst blir ekonomin starkare och du kan leva lite enklare som student ur en ekonomisk synpunkt. 

Relaterad läsning: Kostnader för att studera i Sverige

11. Bo litet eller tillsammans med andra

Boende och hyra är en stor utgift utöver mat när du är student. Priserna för boende har ökat i takt med inflationen. På grund av ökningen av priserna bör du se över om du kan dela boende med andra för att minska utgifterna. Om du inte har möjlighet att dela boende bör du istället se över att bo en bit utanför stadskärnan eller på en mindre yta. Lägenheter i eller nära stadskärnan har i regel en högre hyra jämfört med lägenheter en bit utanför. Självklart ska du hitta ett boende som du är nöjd och bekväm med. Men jämför kostnaderna mellan olika alternativ för att kunna spara mer pengar varje månad när du är student. 

12. Använd studentrabatt

Som student kan du få rabatt när du handlar hos utvalda butiker vilket är väldigt bra. Det är helt kostnadsfritt att utnyttja rabatterna. Men det krävs att du kan visa att du är berättigad för det. Prioritera att handla i butiker som erbjuder studentrabatt för att på så vis spara pengar när du väl handlar. Mecenat är exempelvis en populär plattform som erbjuder utvalda rabatter för studenter. 

13. Gör matlådor

Börja laga matlådor för att både underlätta din vardag men för att också spara mer pengar. Råvaror och mat är dyrt i matvarubutiker men det är betydligt dyrare att regelbundet handla färdigmat. Det är enkelt och smidigt att köpa färdigmat eller att äta på restaurang. Men för din ekonomi är det inte bra eftersom att det blir en hög utgift varje månad. Handla smart och laga ihop matlådor som räcker för alla dina måltider under veckan. Förutom att du kommer spara pengar så kommer du också att spara enormt med tid. 

14. Koka eget kaffe och använd en termos

En vanlig utgift som många människor konsumerar dagligen. Om du gillar kaffe bör du undvika att köpa färdigt kaffe på café eller i butiker. Börja koka eget kaffe hemma för att spara pengar. En färdig kaffe på stan kostar exempelvis 40-70 kr medan det kostnaden för ett helt paket kaffe på 500 g. Dessutom behöver inte kaffet du gör själv vara sämre, snarare tvärtom. Om du inte redan äger en termos kan det vara fördelaktigt att köpa en. Med en termos håller sig kaffe varmt hela dagen och du får varmt gott kaffe när du behöver det. Om du som student dagligen dricker kaffe bör du prioritera att koka eget för att spara mer pengar och minska dina utgifter.

15. Cykla

För att minska dina kostnader och spara mer pengar bör du se över alla dina utgifter. Om du har möjlighet att cykla bör du prioritera det. Eftersom att kollektivtrafik kostar en hel del och priserna på drivmedel är väldigt höga. Prioritera att välja cykeln vid de tillfällen som du kan. Ska du iväg längre eller exempelvis handla kan det bli svårare att ta cykeln. Du får utgå ifrån dig själv men om du vill spara mer pengar som student bör du cykla mer.

Lästips: Bäst kreditkort med bonus

16. Drick vanligt vatten

Precis som med att köpa färdig kaffe bör du även undvika att köpa vatten. Det finns rent dricksvatten i kranen som du kan använda istället för att köpa 50 cl vatten i butik för 20 kr. Planera vad du behöver använda och ha med dig under dagarna för att undvika onödiga impulsköp. Som exempelvis att behöva köpa vatten för att du glömt fylla vattenflaskan hemma. 

17. E- faktura

Använd dig primärt av e-faktura för alla dina abonnemang och räkningar. Du kan spara mycket pengar varje månad genom att använda e-faktura istället för en vanlig pappersfaktura. En pappersfaktura kostar generellt mellan 19-50 kr för varje enskild faktura. Därför bör du endast använda e-faktura för att spara mer pengar när du är student.

18. Handla när det är rea/rabatt

Försök att handla så mycket som möjligt när det är rea eller rabatt. För exempelvis matvaror kan du handla mer när det är rabatt och antingen frysa in eller ha ett extra lager med mat hemma. Om du verkligen behöver en särskild produkt kan det vara fördelaktigt att jämföra priset. Använd en jämförelsesida för att se var du kan hitta produkten till lägst pris och köp den därefter till marknadens lägsta pris.

Läs även: 10 bra spartips för en bättre privatekonomi

19. Låna böcker

Böcker innehåller mycket kunskap som du kan ha nytta av. Oavsett vilka böcker som intresserar dig så är det bra att läsa dagligen. Dels för att endast vara i nuet men också för att minska stressnivån. Dagligen är du förmodligen uppkopplad på sociala medier och konsumerar en hel del skärmtid. Genom att läsa böcker får du en paus från den digitala världen och kan uppleva en meningsfullhet i kombination med att du lär dig nya saker. En av nackdelarna med böcker är att varje nya bok kostar pengar. Därför är det bättre att låna böcker på ett bibliotek eller av bekanta. Om du är student och vill lära dig nya saker men fortfarande spara pengar bör du låna böcker istället för att köpa nya. 

Relaterad artikel: Bra böcker om personlig utveckling

20. Fortsätt investera

Som student är ekonomin mindre och varje månad varierar kostanden för utgifter. Men trots att ekonomin är tuffare är det viktigt att fortfarande investera eller spara pengar. Det är bättre att spara en liten summa varje månad än ingen alls. Eftersom att på sikt kan pengarna öka i värde tack vare ränta på ränta-effekten. Om du inte är i behov av pengarna inom 10 år är det ett bra val att investera för att kunna ta del av ränta på ränta effekten. Den historiska avkastningen är aldrig någon garanti för den framtida avkastningen. Men den är ett bra riktmärke att utgå ifrån för framtida investeringar.  

Öppna ett konto gratis hos Sigmastocks för att investera i aktier (annonslänk)

Disclaimer: När du investerar dina pengar med SAVR och Sigmastocks innebär det att du tar en risk.  Investeringen kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Den historiska och förväntade avkastningen hos SAVR och Sigmastocks är aldrig en garanti för den framtida avkastningen.

21. Köp mat i storpack

Mat är en utgift som du har varje månad oavsett om du studerar eller inte. Genom att köpa mat i storpack kan du handla mat till lägre priser. Generellt är kilopriset högre om du köper en liten förpackning jämfört med om du köper en större förpackning. Som student kan du spara pengar endast genom att handla mat i storpack och dessutom behöver du inte handla lika ofta.  

22. Ekonomiapp

Genom att använda en bra ekonomiapp kan du exempelvis minska dina utgifter och få en bättre överblick över din privatekonomi. Dessutom finns det ekonomiappar som är kostnadsfria vilket är ännu bättre för dig som student. Läs hela artikeln om 10 bra ekonomiappar som kan underlätta för din privatekonomi. 

23. Välj billigare varumärken

Överväg att välja andra varumärken än vad du vanligtvis gör när du handlar. Självklart ska det andra alternativet uppfylla dina krav såsom att det ska vara närproducerat, svenskt eller prisvänligt. Det är viktigt att ha krav och kriterier som behöver uppfyllas när det handlar om mat och livsmedel. På grund av inflationen har säkerligen försäljningen av billigare varumärken ökat. Märkena som är billigare än det populäraste behöver inte vara sämre. Det finns flera varumärken som erbjuder ett bra utbud men till lägre priser. Om du vill spara mer pengar som student, bör du välja billigare varumärken när du har möjlighet. Nästa gång du handlar mjölk bör du överväga om du exempelvis vill betala 10 kr mer än vad ett annat alternativ kostar. 

Lästips: Så kan du spara mer pengar på mat

24. Refunder

Använd dig av Refunders webbplats/app när du ska handla online. Genom att använda deras tjänst får du cashback på alla dina köp från Refunders anslutna butiker. Det finns över 1000 butiker som är anslutna till Refunder och som erbjuder cashback. För att kunna ta del av cashback med Refunders app eller webbplats behöver du vara medlem. Det är enkelt att registrera sig som medlem på deras webbplats och dessutom är det helt kostnadsfritt.

25. Sälj saker

Det är lätt att samla på sig saker och därmed äga för mycket kläder exempelvis. Om du har saker du inte längre använder kan det vara smart att försöka sälja det istället. Men sälj endast saker som du inte längre behöver eller använder. Ett smart alternativ för att spara mer pengar och undvika att samla på sig för mycket saker.  

26. Använd en ljudbok

Som tidigare nämnt finns det många anledningar till att dagligen läsa böcker. Men baksidan med böcker är att det kräver tid och att varje bok kostar pengar. Som student är det inte alltid optimalt. Det finns dock oftast en hel del tid när du väntar eller tar dig till och från skolan. Därför kan det vara bättre att använda en ljudbok och därmed lyssna på böcker. En ljudbok är mer lättillgänglig eftersom att den är nära till hands och kan användas när som. Likväl som att lyssna på musik när du lagar mat eller diskar, kan du börja lyssna på ljudböcker.

BookBeat erbjuder över 800 000 e-böcker och ljudböcker. Som student kan du dessutom få halva priset på BookBeat Basic (annonslänk) som erbjuder 20 timmar per månad.

Om du är ny kund hos BookBeat kan du få testa tjänsten gratis i 45 dagar och lyssna eller läsa i upp till 30 timmar, helt utan bindningstid. Läs mer om hur du kan lyssna gratis med BookBeat i 45 dagar här. (annonslänk)

Gör det roligt att spara pengar som student

Det är inte säkert att du kan använda dig av alla våra spartips. Men du kan spara mer pengar om du använder så många som möjligt. Alla kronor du kan spara som student är välkomna och kom ihåg att det inte ska vara tråkigt att varken spara pengar eller att utgå ifrån en budget. 

Disclaimer: Ingenting som läses på skapaiinkomster.se ska ses som finansiell rådgivning. Sidan bedrivs för att inspirera dig och flera andra till att våga tro på sig själv, skapa inkomster och skapa mer frihet. Du har alltid ansvaret över dina egna investeringar och beslut. Det är ditt ansvar att göra en riskbedömning innan du investerar dina pengar. Tänk på att hela ditt belopp kan gå förlorat. Investera endast pengar som du har råd att förlora. Den historiska avkastningen är aldrig en garanti för framtida avkastning.

*Artikeln uppdaterades senast: 18 September 2024

Similar Posts