Hur påverkas min ekonomi när styrräntan höjs skrivet i två olika gröna färger tillsammans med ett diagram. Bilden har en ljusare grön färg som bakgrund.

Privatekonomin påverkas när styrräntan höjs

Inflationen i Sverige är fortfarande väldigt hög. Det har inte gått någon obemärkt förbi att Sveriges ekonomi är i gungning. Värdet på den svenska kronan har minskat samtidigt som priserna har stigit. Sveriges ekonomi befinner sig i ett läge som vi inte upplevt så allvarligt på många år. Inflationstakten för i Maj (2022) låg på 7,2 procent och var den högsta inflationstakten i Sveriges sedan 1991. För att försöka att bromsa den pågeende infaltionen så höjs styrräntan med start 30 november.

Hög inflation

Det var den 24 november som riksbanken meddelade att styrräntan höjs med 0,75 procentenheter. Styrräntan ligger därmed nu på 2,5 procent. Styrräntan brukar också igenkännas som reporäntan. Eftersom att inflationen fortfarande är för hög så har riksbanken valt att höja styrräntan ytterligare. Dessutom så visar prognoserna att styrräntan förmodligen kan komma att öka ytterligare i början av nästa år (2023). Den höjningen kommer förmdlogen att vara mindre än denna, men den totala styrräntan kommer att landa på under 3 procent. 

Senaste åren har det varit många olika faktorer som har påverkat världsekonomin negativt. Exempelvis har det varit en pandemi som skakat om ekonomin ordentligt. Den höga efterfrågan i kombination med höga energipriser har också varit en bidragande faktor. De senaste åren har centralbanker över hela världen höjt sina styrräntor i hopp om att få ner inflationen. Inflationen i Sverige minskade dock en aning i Oktober jämfört mot September. Anledningen till att inflationstakten minskade var främst på grund av att energipriserna var lägre än väntat. Ekonomin behöver bli stabilare och målet är att inflationen ska kunna ligga runt 2 procent inom en rimlig framtid.  

Hur påverkas min ekonomi av att styrräntan höjs ?

Hur din ekonomi blir påverkad beror på lite olika faktorer. Din ekonomi kan bli påverkad på olika sätt beroende på om du har privatlån, bolån, sparande eller andra relaterade utgifter. Men överlag så kommer det att bli ännu dyrare för dig som exempelvis har ett bolån eftersom att styrräntan höjs. Du kommer att behöva betala mer nu än vad du har behövt göra tidigare. Jag rekommenderar att du se över dina lån och kollar vilken ränta som du har för tillfället. Dessutom kan de även vara smart att jämföra dina nuvarande lån på en jämförelse sajt för att se så att du inte betalar för mycket. Men det viktigaste är att du hittar en ränta som är bra för dig och som du känner dig trygg med. 

Trots en höjd ränta nu så har de senaste åren varit väldigt förmånliga för svenskarna eftersom att räntorna har varit både låga och stabila. Sannolikheten för att riksbanken sänker styrräntan i framtiden är liten. Därför är det bättre om du redan nu utgår ifrån att räntorna i framtiden kommer att vara högre än vad de är för tillfället. 

Prioritera en ekonomisk buffert

Oavsett hur det ekonomiska läget är så är det bra att ha en ekonomisk buffert. En buffert ska vara lättillgänglig när oförberedda utgifter uppkommer. En buffert ska inte vara investerad utan istället vara tillgänglig på ett bankkonto. Det är därför det aldrig är rekommenderat att spara eller investera sin buffert i värdepapper. Försök att utgå ifrån att ha en buffert på 1-2 månadslöner efter skatt. Om något oväntat skulle ske såsom att tvättmaskinen går sönder så har du en buffert tillgänglig. I och med att riksbanken har höjt styrräntan så är det ännu viktigare att ha en buffert tillgänglig. Med en buffert så undviker du onödiga lån och avbetalningar som oftast brukar ha en hög ränta. Om du vill ha ännu fler tips så rekommenderar jag att du läser artikeln om hur du kan skapa en bättre privatekonomi.

Disclaimer: Ingenting som läses på skapaiinkomster.se ska ses som finansiell rådgivning. Sidan bedrivs för att inspirera dig och flera andra till att våga tro på sig själv, skapa inkomster och skapa mer frihet. Du har alltid ansvaret över dina egna investeringar och beslut. Det är ditt ansvar att göra en riskbedömning innan du investerar dina pengar. Tänk på att hela ditt belopp kan gå förlorat. Investera endast pengar som du har råd att förlora. Den historiska avkastningen är aldrig en garanti för framtida avkastning. 

Similar Posts