En grön mugg tillsammans med en öppen bok på ett räcke.

Vanor löser problem

Vanor är ett upprepat beteende som har skett så många gånger att det sker automatiskt. Vanor löser problem och därför ska de kunna ske med så lite ansträngning som möjligt. Den första processen för att bilda nya vanor brukar man kalla för trial and error, det är en av grunderna för att bilda nya beteenden.

Vid varje tillfälle som du hamnar i en ny situation behöver hjärnan att fatta ett beslut. De första gångerna som du stöter på ett problem så vet du inte riktigt hur du ska lösa det och du testar olika tillvägagångssätt, för att försöka hitta en lösning. Du försöker att analysera och ta medvetna beslut om hur du ska agera i situationen. Vid sådana tillfällen tar hjärnan in mängder med ny information och har fullt upp med att sortera den på rätt sätt. Vid denna tiden är den neurologiska aktiviteten i hjärnan hög. Samt är hjärnan upptagen i allra högsta grad med att lära sig de effektivaste tillvägagångssätten.

Relaterad läsning: Skapa bättre vanor med medvetenhet

Oväntad belöning

Trots att hjärnan försöker att hitta den bästa lösningen på problemen så händer det också att den oväntat hittar en lösning av en slump. Den testar olika alternativ efter varandra och plötsligt resulterar det i en belöning. Man blir nästan förvånad själv att det löste sig på just det sättet. Det som händer när du oväntat har fått en belöning är att du kommer att ändra strategi till nästa gång. Samt noterar och reagerar hjärnan direkt på vad som hände precis innan du fick belöningen. Du kan säkerligen känna igen dig att du har funderat på vad det var du gjorde precis innan du löste ett särskilt problem eller upplevde en bra känsla. Eftersom att det kändes bra eller löste ett problem eller vill du såklart hitta den exakta lösningen. 

Exempel på problem som vanor löser

Du känner dig alltid stressad på morgonen innan du ska till arbetet och behöver hitta en lösning på detta problem. Hjärnan försöker att lista ut den mest effektiva lösningen samtidigt som du försöker ta smarta och logiska beslut. Men efter att ha testat det mesta så märker du plötsligt att fem minuter meditation är lösningen på ditt problem. Av en ren slump så testar du att meditera och det löser ditt problem och du känner dig inte längre stressad. 

Vanor är automatiserade lösningar

Detta är en återkopplingsslinga som är grunden för allt mänskligt beteende. Den grundar sig i att man försöker, misslyckas, lär sig och försöker på ett annat sätt. Med övning lär sig människan att ta bort de oanvändbara momenten och istället endast fokusera på de användbara. Vanor är svåra att skapa men är däremot fantastiska när man har upprepat de flertalet gånger. Eftersom att de efter flera försök har automatiserats av hjärnan. När du hamnar inför samma problem flera gånger (exempelvis trött på morgonen) så börjar hjärnan att skapa en automatiserad process för att försöka lösa det aktiva problemet. 

Tips: Skillnaden mellan vanor, rutiner och ritualer

Vanor är därför väldigt viktiga eftersom att de automatiskt löser de problem som du hamnar inför varje dag. Som tidigare nämnt är aktivitetsnivån hög för hjärnan när den försöker att hitta en effektiv lösning på ett problem. Men när den har hittat en lösning och en ny vana börjar ta form så sjunker även aktivitetsnivån i hjärnan. Aktivitetsnivån har dels minskat på grund av att du har lärt dig att endast fokusera på de signaler som har gett bra resultat tidigare och lärt dig undvika resterande signaler. Samt har du även lyckats skapa en automatiserad process som gör att du vet exakt vad du ska leta efter om en liknande händelse eller problem sker i framtiden. Mer invecklat än så är det inte för att skapa en ny vana. 

Relaterad läsning: Skapa 10 enkla men bra vanor

En mental regel

När en ny vana har skapats så är det en inarbetad process som sker utan att du behöver tänka på det. Du behöver inte längre analysera varje situation in i minsta detalj. Men innan du har lyckats att skapa en vana så krävs det dock att hjärnan testar olika tillvägagångssätt för att hitta de mest effektiva. När du har skapat vanan så hoppar hjärnan över momentet med att testa olika lösningar och ersätter istället momentet med en mental regel. Den mentala regeln innebär att hjärnan agerar efter handlingen “om detta händer så gör du såhär”. 

Det är en kognitiv regel som nu är användbar så fort en särskild situation inträffar. Om du exempelvis känner dig stressad så kommer du direkt att få impulsen att meditera. Eftersom att det har fungerat för dig vid tidigare tillfällen när du har varit stressad. Detta var ett beslut som krävde både tid och ansträngning för dig tidigare men som nu sker automatiskt. En vana har skapats och den är inarbetad för att lösa dina vardagliga problem. 

En mental regel (om detta händer så gör du såhär) > En kognitiv regel (följs när en specifik situation inträffar).

  • Så fort du är stressad får du impulsen av att meditera
  • Direkt när du vaknar får du impulsen att gå upp ur sängen
  • När du är arg får du impulsen att lyssna på hårdrock
  • Så fort du kommer hem från jobbet får du impulsen att träna
  • När du känner dig trött på morgonen så får du impulsen att ta en dusch direkt

Minnets betydelse

Vanor är egentligen bara ett minne av tidigare lösningar på problem. Det är det som gör att du kan utnyttja minnet för att automatiskt lösa vardagliga händelser. Alltså är vanor uppbyggda av mentala genvägar som du lär dig av erfarenhet och efter flera försök. Hjärnan har förmågan att minnas det förflutna för att lättare vara förberedd på vilken lösning som kommer att fungera imorgon, om en vecka eller i framtiden.

Psykologen Edward Thorndike forskning som han bland annat gjorde med katter ger en utmärkt utgångspunkt för hur vanor bildas i människans liv. Hans forskning har även resulterat i svaren på grundläggande frågor såsom ”vad är vanor ?” och ”varför bryr sig hjärnan om att skapa dem ?”.

“Vanor som ger tillfredsställande konsekvenser tenderar att upprepas medan sådana som ger obehagliga konsekvenser inte kommer ske i samma utsträckning.  “

Psykologen Edward Thorndike drog den slutsatsen utifrån sina studier om inlärningsprocessen.

”Vanor är inget annat än väl beprövade lösningar på återkommande problem i vår vardag.”

Beteendeforskaren Jason Hreha

*Artikeln uppdaterades senast: 29 Juli 2024

Similar Posts